Flyvetur
© S. SKAT-RIISE & C. LUNAU/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Går flyveturen til Bangkok virkelig hurtigere ud end hjem?

Rejser du til Thailand, kan det føles som om, at turen hjemad går meget langsommere end turen derud? Men kan det passe?

Hvis piloten har mulighed for at fange en af de såkaldte jetstrømme, der overvejende bevæger sig fra vest mod øst, kan flyet få medvind på en del af turen fra Skandinavien til Bangkok.

Tidsrabatten gælder dog kun den ene vej. Når flyet skal hjemad igen, bør piloten så vidt muligt holde sig væk fra jetstrømmen for i det mindste at undgå direkte modvind.

Et passagerfly flyver typisk 900 km/t i forhold til den omgivende luft. I 10 kilometers højde, hvor passagerfly hovedsageligt befinder sig, kan vindhastigheden nå 150 km/t i gennemsnit og i enkelte tilfælde helt op over 300 km/t.

Medvinden giver flyet et ordentligt skub bagi, så det – i forhold til jordoverfladen – pludselig flyver 1000 km/t eller mere.

Hvis flyets gennemsnitshastighed er 1000 km/t på de 10.000 km til Bangkok, men må nøjes med 900 km/t på hjemturen, bliver forskellen i rejsetid mere end en time.

Fire store jetstrømme suser rundt om kloden

Jordens rotation påvirker luftstrømningerne i 8-16 kilometers højde. Resultatet er jetstrømmene, som bølger mod øst som gigantiske slanger, der bider sig selv i halen.

Jetstrøm sikrede rekord

  1. januar 2015 satte et Airbus A330-300-fly hastighedsrekord for turen over Atlanterhavet – godt hjulpet af en meget kraftig jetstrøm.

Et dansk fly fra selskabet Thomas Cook Airlines lettede fra Varadero på Cuba med kurs mod Oslo.

Normalt varer flyvningen 9 timer og 20 min., men denne torsdag landede flyet i Norge efter blot 7 timer og 48 min.

Turens gennemsnitsfart var 1256 km/t, hvilket svarer til en medvind på over 300 km/t.