Helikopter James Bond

Kan en helikopter lave loop i luften?

I den seneste James Bond-film, “Spectre", laver skurken flere loop med en helikopter. Men kan det overhovedet lade sig gøre i virkeligheden?

15. august 2016

Det er fysisk muligt at få en helikopter til at lave loop som dem, der vises i James Bond-filmen. Men tricket kræver helt særlige betingelser.

For det første kan kun en dygtig og erfaren pilot gennemføre manøvren – i filmen “Spectre" udfører helikopterakrobaten Chuck Aaron luftkolbøtterne.

For det andet skal han flyve en helikopter, der er udstyret med en stiv hovedrotor, hvor rotorbladene ikke har hængsler.

Hovedrotor kontrollerer loopet

I filmen “Spectre" er det helikopterakrobaten Chuck Aaron, der udfører luftkolbøtterne. (Loopet kommer cirka 2 minutter og 50 sekunder inde i klippet.)

En stiv hovedrotor er fremstillet til at klare en ekstra stor belastning på sine blade og sikrer, at helikopteren opfører sig forudsigeligt gennem et loop.

Almindelige helikopterrotorer har flere hængsler mellem blad og nav.

Et lodret hængsel giver bladet mulighed for at give en smule efter for vindpåvirkning, mens et vandret hængsel lader bladet bevæge sig en lille smule op og ned.

Stunt-rotor

Den stive hovedrotor kan loope, fordi den er bygget til at klare en stor belastning, når helikopteren flyver på hovedet og afslutter et loop.

|

Almindelig hovedrotor

Hængsler muliggør, at en almindelig rotortype kan give sig en smule for at udligne den forskel i opdrift, der opstår på hver side af helikopteren under flyvning – en forskel, der ellers ville trække helikopteren skævt.

Sådan fungerer det

Hvis rotorbladene er bare lidt fleksible, kan piloten udligne den forskel i opdrift, han oplever under flyvning.

Når helikopteren er i luften, bliver det rotorblad, der bevæger sig fremad med flyveretningen, nemlig påvirket af større opdrift end rotorbladet på den modsatte side, som bevæger sig tilbage mod flyveretningen.

Den forskel reguleres i en almindelig fleksibel rotor med hængsler.

Den tyske stunthelikopter Messerschmitt-Bölkow- Blohm Bo 105 flyver normalt med Red Bulls logo på, men det blev malet over til filmen “Spectre".

Kan man dø af tallium ligesom Mr. White?

I “Spectre" bliver skurken Mr. White forgiftet med tallium, som i løbet af få uger gør ham så syg, at han til sidst begår selvmord. Men er stoffet overhovedet så skadeligt?

Læs mere i artiklen her:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.