Kan en jetmotor sluge en person?

Kan en jetmotor sluge en person?

Det er en rigtig dårlig ide at stå for tæt på en tændt jetmotor.

8. marts 2016

Indsugningen på en tændt jetmotor er et farligt sted at opholde sig.

Det gælder især på de flytyper, hvor motoren sidder relativt lavt placeret over jorden, men i princippet gælder advarslen alle flytyper.

33 personer slugt af jetmotor

Siden 1969 har den amerikanske flyproducent Boeing registreret 33 tilfælde, hvor en person er blevet suget ind i en af jetmotorerne på de mindre passagerfly Boeing 737-100 og 737-200.

Den seneste ulykke skete i december 2015, da en indisk tekniker blev dræbt i Mumbais internationale lufthavn, fordi andenpiloten tændte motoren.

Flypersonale, der arbejder omkring flyet og motorerne, undervises derfor i at være ekstra opmærksomme. Som en sikkerhedsforanstaltning kan der sættes et gitter op foran motorerne, og personalet kan spænde sig fast med en line omkring livet, som fæstnes flere steder på flyet.

En jetmotor er farlig hele 4 m væk

En tændt jetmotor skaber et område foran luftindtaget med lavt tryk. Det lave tryk får en stor mængde luft umiddelbart foran indtaget til at strømme ind i motoren med stor hastighed.

Sikkerhedsafstanden til motoren afhænger af motorens kraft og størrelse. På en Boeing 737 er den 4,2 meter. Suget fra motoren er størst helt tæt på indtaget.

En jetmotor anvender også luft til afkøling

En jetmotoren suger ikke kun luft ind for at opvarme og brænde det af, så flyet kan flyve - den bruger også luft til at afkøle motoren og dæmpe støjniveauet. Læs mere om jetmotoren i vores artikel:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.