Kina genopliver dobbeltdækkerflyet

Fly med vinger over hinanden er kendt fra flyhistoriens barndom, men er stort set ikke set siden 1930’erne. Men nu vil kineserne genoplive fly med vinger i flere lag, for at opnå ekstrem fart.

© Science China Press

Kinesiske flydesignere vil nu genoplive dobbeltdækkerflyet i en supersonisk udgave, som skal transportere passagerer med op til 6000 km/t. Det svarer til fem gange lydens hastighed.

Foreløbig er en model af flyet blevet afprøvet med gode resultater i en vindtunnel.

Her blev flyet udsat for en belastning, som svarer til, at det fløj med 8600 km/t, hvilket svarer til over syv gange lydens hastighed.

Ekstra vinge giver bedre løfteevne

Dobbeltdækkerfly er kendt fra flyhistoriens barndom, men er stort set ikke set siden 1930’erne. Den nye kinesiske udgave ligner dog ikke noget fra den tid.

De to sæt vinger er meget forskellige. Det nederste sæt rækker fremad og ligner to arme, mens det øverste sæt ligner en drage monteret på ryggen af flyet.

Ifølge designteamet, som ledes af forskeren Cui Kai, giver de to sæt vinger bedre brændstoføko­nomi og løfteevne, så flyet kan fragte mere gods eller flere passagerer end tidligere supersoniske fly.

Indtil videre kalder designerne flyet for “I-plane”, fordi det i et dyk mod jorden vil kaste en I-formet skygge.

Hvis I-plane bliver bygget i samme størrelse som en Boeing 737, vil maskinen kunne fragte omkring fem tons gods eller 50 passagerer. Til sammenligning kan en Boeing 737 fragte 20 tons gods eller 200 passagerer, men den flyver til gengæld kun med adstadige 800 km/t.

Fra Beijing til New York på 2 timer

Hvis flyet bliver til virkelighed, kan passagererne se frem til at flyve fra Beijing til New York på bare to timer. I dag tager turen 14.