MH370 graphic

Fire teorier om MH370's mystiske forsvinden

Det malaysiske fly MH370 forsvandt på mystisk vis den 8. marts 2014, og der er fire hovedteorier om forsvindingen. Stem på den mest sandsynlige.

11. februar 2015 af Malene Breusch Hansen

Teori 1: Selvmord

En af teorierne om flyets skæbne går på, at kaptajnen bevidst har styrtet flyet ned. Teorien er sandsynlig, fordi den pludselige afbrydelse af signaler fra flyet, som fandt sted kort efter start, kan ske manuelt fra cockpittet.

Desuden havde kaptajnen modsat alle andre besætningsmedlemmer om bord på MH370 ingen aftaler med hverken venner eller familie efter den skæbnesvangre dato 8. marts 2014, hvor flyet forsvandt sporløst.

Teori 2: Elektronisk kapring

Hvis MH370 har været udstyret med Boeings nye system ”Uninterruptible Autopilot“, kan flyet måske været blevet elektronisk kapret af fremmede magter eller terrorister.

Systemet blev udviklet efter angrebene på Wold Trade Center 11. September 2001 og er designet til at fjerne både strøm og kontrol fra cockpittet og overdrage styringen af flyets autopilot via flyets Flight Management Computer til omverdenen i tilfælde af kapring om bord.

Hvis systemet er blevet hacket, kan udfrakommende have overtaget kontrollen med flyet og styrtet det ned.

Teori 3: Trykfald i kabinen

Australian Transport Safety Bureau har gennemgået de tilgængelige data og mener, at teorien om en bevidstløst besætning, fx som konsekvens af trykfald om bord, passer med omstændighederne omkring flyets forsvinden.

Der er dog ikke enighed blandt efterforskerne om denne ide. Ved et trykfald vil advarselslamper lyse op som et juletræ i cockpittet, piloterne vil tage deres iltmasker på som det første og derefter indlede en nød-nedstigning for at få flyet ned i en lavere højde.

Teori 4: Brand i cockpittet

En voldsom brand om bord kan have ødelagt alle flyets instrumenter og dræbt piloterne eller gjort det umuligt for dem at kontrollere flyet.

Flyet Egyptair 667, der også er en Boeing 777 ligesom MH370, plevede en brand i cockpittet, som ødelagde alle flyets systemet og instrumenter. Heldigvis var flyet dog på jorden, så ingen personer kom til skade.

Hvilken teori er den mest sandsynlige?

Stem på den mest plausible af de fire teorier - og se hvad andre læsere synes:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.