Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nu skal passagerfly flyve i flok

Inspireret af trækfugle vil flyfabrikken Airbus nu udvikle et system, hvor passagerfly flyver i V-formation. Målet er at spare tonsvis af brændstof på hver flyvning.

Airbus

Når gæs tager på træk, ligger der ofte en rejse på tusinder af kilometer foran dem. Turen tager de i samlet flok – ikke bare for selskabs skyld, men for at spare energi.

Deres karakteristiske V-formation betyder, at fuglene hver især får et gratis løft af de lufthvirvler, som dannes af vingerne på fuglen foran dem. Den samme effekt vil flyfabrikken Airbus nu udnytte hos passagerfly på lange distancer.

Ved hjælp af computeranimationer har forskere hos Airbus studeret hvirvlerne, som gæs udnytter til at få et ekstra løft. Den samme effekt vil de udnytte hos fly.

© Airbus

­Firmaet arbejder på et nyt koncept med navnet “fello’fly”, som skal gøre det muligt at samle passagerflyene i V-formationer, så de sparer fem-ti procent brændstof, hvilket fx beløber sig til flere tons på en enkelt tur over Atlanterhavet.

Flyenes afstand bliver 15 gange mindre

I dag er flytrafikken reguleret sådan, at der af sikkerhedsgrunde er en afstand på 55-90 km mellem flyene over oceanerne. Hvis de skal udnytte hinandens lufthvirvler, skal afstanden helt ned på 3 km. Alligevel mener Airbus, det kan gøres forsvarligt.

© Ken Ikeda Madsen & Shutterstock

Fly surfer på slipstrømmen

Konceptet “fello’fly” udnytter, at lufthvirvler fra et fly foran giver gratis opdrift til det næste fly.

  • Førerfly skaber hvirvler

    Vingespidserne på det forreste fly i en formation skaber hvirvler, som bliver hængende i luften.

  • Følgefly går i position

    Næste fly i formationen lægger sig 3 km bag førerflyet, før det nærmer sig hvirvlen fra siden.

  • Hvirvlerne giver opdrift

    I den rette position får følgeflyet opdrift fra hvirvlen, samtidig med at det selv skaber hvirvler til det næste fly.

Idéen er, at to fly, som med fordel kan følges ad, mødes et bestemt sted, som defineres af flyveledere på jorden. Flyene holdes med en lodret afstand på 1000 fod (305 meter), så der ikke er nogen risiko for kollision.

Herefter sikrer følgeflyet sig, at det ligger 3 km bag førerflyet og har samme hastighed, før piloten manøvrerer det til siden og op i den lufthvirvel, som giver gratis opdrift.

VIDEO: Se Airbus’ præsentation af “fello’fly”

Airbus har i 2020 gennemført indledende forsøg, hvor to A350-passagerfly deltog. I 2021 vil nye forsøg inddrage flere fly i samme formation. Det skal ske i samarbejde med det franske flyselskab French bee og skandinaviske SAS.

Airbus har beregnet, at det vil reducere CO2-udledningen med 3-4 mio. tons om året, hvis potentialet i konceptet udnyttes fuldt ud.

Læs også:

Fly

Fremtidens fly står klar: Nu skal passagererne sidde i vingerne

2 minutter
Airbus-fly flyver 5500 km/t
Fly

Airbus-fly flyver 5500 km/t

3 minutter
Fly

Svævende giganter revolutionerer luftfarten

11 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul