Nyt fly skal slå alle fartrekorder

Boeing har planer om at bygge et nyt hypersonisk fly, der skal være efterfølgeren til det legendariske Blackbird-jagerfly.

© Boeing

Flyfabrikken Boeing har meldt sig ind i kapløbet om at skabe et jagerfly, der kan flyve med mere end fem gange lydens hastighed, også kaldet mach 5.

Det hypersoniske fly bliver dermed en konkurrent til SR-72, som er under udvikling hos firmaet Lockheed Martin.

Skal overgå ikonisk superfly

For begge flyfabrikker er visionen at skabe en hurtigere efterfølger til den ikoniske Blackbird SR-71, som blev udviklet helt tilbage i 1950’erne og var på vingerne første gang i 1964.

Blackbird var i drift fra 1966 til 1999 og havde en topfart på 3,2 gange lydens hastighed.

Boeings nye fly har ikke et navn endnu, men skal udvikles i to trin. Første trin er et enmotors testfly på størrelse med en F-16, dvs. ca. 15 meter langt, før den endelige udgave på omkring 33 meter skal bygges.

Flyet skal i sin endelige form have to typer motorer. En almindelig jet­motor skal bringe flyet op omkring mach 3, som er den øvre grænse for denne type motor.

Herefter skal den anden type, ramjet-motoren, bringe flyet op over mach 5. Ramjet-motoren udnytter flyets fart til at komprimere luften, før brændstoffet antændes.

Ramjet-teknik virker først, når flyet er oppe i fart, så derfor er den almindelige jetmotor også nødvendig. Når flyet sænker farten før landing, slukker ramjetten, og jetmotoren tager over igen.

Både Boeings og Lockheed Martins hypersoniske fly har mili­tære formål. De skal kunne løse opgaver i forhold til både rekognoscering, overvågning og kamphandlinger.