Tør du flyve med en robot ved roret?

Det amerikanske luftvåben har installeret en robot, ROBOpilot, i et konventionelt fly, så det flyver uden menneskelig indgriben. Flyet tog sin jomfrurejse på to timer i luften med bravur. Men få uger efter gik det galt, og den metal- og ledningbaserede pilots tilstand er stadig ukendt.

Kaptajnens sæde bliver flået ud af cockpittet, og den tomme gulvplads indtages af ROBOpilot - verdens første flyvende robot-pilot.

Herfra "læser" robotten vinden, højden og hastigheden med GPS og adskillige sensorer. Den griber roret, presser og letter på henholdsvis gas og bremse, som menneskelige hænder ville have gjort det.

ROBOpilot kan med andre ord erstatte en levende pilots arbejde én til én.

Robotten er udviklet det amerikanske luftvåbens forskningsenhed Air Force Research Laboratory, AFRL, og DZYNE Technologies Incorporated, som udvikler maskinelle dele, soft- og hardware til fly.

Den himmelstormende robot lettede fra og landede på en flyvebase i delstaten Utah den 9. august. Den registrerede hastighed og højde korrekt fra cockpittet, hvor piloten burde have siddet - og fulgte flyveplanen til punkt og prikke. Uden menneskelig indgriben.

Højt at flyve, dybt at falde

Det ældre minifly Cessna 206 fra 1968 gennemførte dermed sin to timer lange jomfrurejse med sin spritnye kaptajn ved roret - uden slinger i valsen - og bestod den praktiske flyvetest hos Federal Aviation Administration, USAs øverste luftfartsmyndighed.

Men få uger senere den 22. august, da det hele virkede til at gå flyvende, skete ulykken.

AFRL fortæller ikke meget om, hvad der rent faktisk gik galt.

Det amerikanske luftvåben afslører, at fejlen, som har sendt ROBOpilot til akut reparation, skete under en eksperimentel mission, og at teknikere arbejder på at redde flyets data, så de kan blive klogere på, hvad der præcist skete.

En højtstående profil fra det amerikanske luftvåben siger til teknik- og forsvarstidsskriftet, Defense Daily:

Vi lærer vigtige ting i en hver mission. Og jeg er sikker på, at holdet bag ROBOpilot studerer dens data nøje for at finde fejlen - og så komme videre. William Cooley, general-major hos AFRL

Flyet blev angiveligt så ødelagt, at det ikke længere er flyvedygtigt.

Ingen mennesker kom til skade under flyulykken, forsikrer AFRL.

Ville du tage på charterferie med ROBOpilot i cockpittet?

ROBOpilot skal i fremtiden kunne det samme som en ægte pilot. Den skal også tage passagerer med ombord. Derfor adskiller den sig fra at være blot en drone.

ROBOpilot er samtidig billigere og mere fleksibel end en drone, fordi den kan "gå" fra fly til fly ligesom en ægte pilot - I ROBOpilots tilfælde skal kaptajnens stol bare fjernes før take off.

Den tilskadekommende robot-pilot og dennes efterkommere skal først vise sit værd som fragtfly, brandslukningsfly og i militære overvågningsoperationer - inden de begynder at tage feriegæster eller andre passagerer med ombord.

Men dagen vil formentlig komme. Og her kommer spørgsmålet så:

I videoen nedenunder kan du se, hvordan ROBOpilot griber roret, presser til gassen - og bremser. Og du får en fornemmelse for, hvordan robotten bruger GPS og adskillige sensorer til at skabe sit overblik.

Det gamle fly bliver fløjet, som sad der en kyndig pilot bag instrumentbrættet. God flyvetur.