Brændselsceller:
De fleste brændselsceller bruger brint til at skabe strøm til elmotoren. Men brint-produktion sker ved at spalte naturgas i brint og kulstof ved hjælp af damp. Processen udleder CO2, hvilket gør brintbilen mindre grøn.
Batterier:
Batterier kan oplagre energi direkte fra det eksisterende elnet. Hvis kilden til strømmen kommer fra fx vindmøller, er batteribilen grøn.
Rækkevidde
Brændselsceller:
Brint kan lagre store mængder energi, og rækkevidden på en tankfuld er lige så god som i benzinbiler. Brint indeholder 120 megajoule energi pr. kg – benzin kun 44.
Batterier:
Batterier opbevarer i bedste fald 2-3 megajoule pr. kg. Kun de dyreste batteribiler når op på omkring 500 km på en opladning.
Optankning
Brændselsceller:
Brintbiler fyldes på få minutter på en tankstation. Desværre findes der endnu kun få brintstationer.
Batterier:
En fuld opladning selv med en såkaldt hurtiglader kan hurtigst klares på lidt over en time.
El-ladestationer er dog mere udbredte, og de fleste biler kan sættes til strøm i hjemmet og oplade natten over.
Og vinderen er...
Batteribiler vinder, fordi de kan udnytte det eksisterende elnet. Der forskes meget i effektiviseringen af batterier, så problemerne med rækkevidden vil blive mindre i fremtiden.
Følg udviklingen
Vil du gerne holde dig opdateret på det nyeste teknologi og forstå videnskaben bag? Med et abonnement på Illustreret Videnskab får du både forklaringerne og de fascinerende historier bag tidens største ingeniørbedrifter. Bestil i dag, så honorerer vi dig med et slagtilbud:
- Adgang til alle vores e-magasiner, bl.a. National Geographic, Bo Bedre og Gør Det Selv
- Et sæt lækre trådløse høretelefoner fra Vinyl Tech
- To numre af Illustreret Videnskab
Og du får endda hele pakken til beskedne 59,50 kroner – du sparer 497 kroner.