Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rollercoaster 1884
Transport

Hvornår åbnede den første rutsjebane?

New York fik verdens første moderne rutsjebane.

Verdens første moderne rutsjebane åbnede på Coney Island i New York i juni 1884. Banen var designet af den amerikanske opfinder og forretningsmand LaMarcus Adna Thompson, og gæsterne skulle betale fem cent for en tur i den banebrydende forlystelse.

Rutsjebaneturen begyndte på toppen af en platform, hvorfra passagererne i en vogn med bænke kørte med en tophastighed på cirka ti kilometer i timen ad en omkring 180 meter lang, kurvet bane til en anden platform. Her skulle passagererne midlertidigt forlade vognen, mens den blev placeret på et andet spor inden returrejsen.

Thompson blev inspireret til sin forlystelse i Pennsylvania, hvor et mineselskab allerede i slutningen af 1820’erne var begyndt at bruge en skinnebane til kultransport. Her brugte man alene tyngdekraften til at drive vogntoget, og det princip overførte Thompson til sin rutsjebane.

Oprindeligt blev rutsjebanen opfundet i Rusland, hvor man i midten af 1600-tallet begyndte at lave kælkebakker af tømmer, der var dækket af et tykt lag is. En trappe førte op til toppen, hvorfra man kørte i slæde ned ad en cirka 50 grader skrånende bakke.

Læs også:

Mennesket

Musiker giver koncert mens læger skærer i hans hjerne

1 minut
Liv i rummet

Rejsen til Titans indre: NASA jagter liv i dybet

11 minutter
Frank Conrad
Historie

Hvornår opstod den første radiostation?

0 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul