Rollercoaster 1884
Transport

Hvornår åbnede den første rutsjebane?

New York fik verdens første moderne rutsjebane.

Verdens første moderne rutsjebane åbnede på Coney Island i New York i juni 1884. Banen var designet af den amerikanske opfinder og forretningsmand LaMarcus Adna Thompson, og gæsterne skulle betale fem cent for en tur i den banebrydende forlystelse.

Rutsjebaneturen begyndte på toppen af en platform, hvorfra passagererne i en vogn med bænke kørte med en tophastighed på cirka ti kilometer i timen ad en omkring 180 meter lang, kurvet bane til en anden platform. Her skulle passagererne midlertidigt forlade vognen, mens den blev placeret på et andet spor inden returrejsen.

Thompson blev inspireret til sin forlystelse i Pennsylvania, hvor et mineselskab allerede i slutningen af 1820’erne var begyndt at bruge en skinnebane til kultransport. Her brugte man alene tyngdekraften til at drive vogntoget, og det princip overførte Thompson til sin rutsjebane.

Oprindeligt blev rutsjebanen opfundet i Rusland, hvor man i midten af 1600-tallet begyndte at lave kælkebakker af tømmer, der var dækket af et tykt lag is. En trappe førte op til toppen, hvorfra man kørte i slæde ned ad en cirka 50 grader skrånende bakke.

Læs også:

Mennesket

Musiker giver koncert mens læger skærer i hans hjerne

1 minut
Rumfart

Hitler stod bag verdens første rumraket

0 minutter
Adfærd

Hvor stammer fuck-fingeren fra?

1 minut

Log ind

Fejl: Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!