Ship changes

Skibsfarten skal sætte alle sejl til

Det er urealistisk at skifte alverdens fragtskibe ud på 25 år, men en lang række mindre tiltag kan gøre de eksisterende skibe mere miljøvenlige.

23. november 2009 af Ib Salomon

Genbrug spildvarmen!

Man kan spare op til 10 % af energiforbruget, hvis spildvarmen fra udstødningen transformeres til el, der dels forsyner hele skibet, dels er med til at drive det fremad.

Sæt farten ned!

Som en tommelfingerregel kan der spares 3 % brændstof ved at sænke hastigheden 1 knob. Forklaringen er, at skibets vandmodstand vokser med tredje potens af farten.

Hejs sejlet!

Forsøg viser, at fragtskibe udstyret med et dragesejl kan spare mellem 10 og 35 % brændstof. SkySails, som står bag ideen, skønner, at seks ud af ti skibe er egnede til at føre sejl.

Trim motor og propel!

Ved at forbedre indsprøjtningen af brændstof i motoren kan der på mange skibe spares op til 3 % brændstof. Nye typer propeller kan give yderligere besparelser.

Tøm ballast-tanken!

Ballast kan være nødvendig, men ofte sejler skibe med mere ballast, end de behøver. For meget ballast får skibet til at ligge dybere i vandet og øger forbruget af brændstof.

Blæs luft under skibet!

En luftstrøm, der sendes ned under skroget, kan spare ca. 10 % af brændstoffet, fordi modstanden mellem luft og vand er mindre end modstanden mellem skib og vand.

Mal skroget!

På alle eksisterende skibe kan en gang maling være en god investering. En bedre bundmaling holder begroning af skroget nede, hvilket giver mindre vandmodstand og dermed mindre forbrug af brændstof.

Enorm effekt

Der kan foretages en lang række miljørigtige forbedringer på den flåde af fragtskibe, som i dag besejler verdenshavene.

Det er med andre ord ikke nødvendigt at skifte skibene ud med nye for at gøre skibsfarten grønnere. Med de tiltag, som er nævnt her, og som oven i købet er økonomisk attraktive at gennemføre for rederierne, er det sandsynligt, at skibsfarten kan sænke sit CO2-udslip med en tredjedel på 25 år.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.