Spøgelsesskibe top

Spøgelsesskibe hjemsøger Japan: Hovedløse lig i lasten

12 mystiske spøgelsesskibe med forrådnede lig ombord er de seneste seks uger rullet ind med havgusen fra Det Japanske Hav. Flere af ligene mangler hovedet - og i ét tilfælde er der gjort et makabert fund af seks løstrullende kranier.

10. december 2015 af Mikkel Skovbo

Kun havfuglenes ildevarslende skrig høres omkring spøgelsesskibene, når den japanske kystvagt slår skibssnuden forbi: Ingen livstegn rører sig ombord.

Ved entringen af de ramponerede fartøjer, der siden oktober er fundet drivende omkring ud for den japanske vestkyst, bliver kystvagterne mødt af det ene makabre syn efter det andet: Forrådnede lig ligger spredt omkring på fartøjerne - og i to tilfælde er kroppene uden hoveder.

På ét af de mange spøgelsesskibe er der desuden fundet seks løse kranier.

De 12 spøgelsesskibe er alle opdaget langs Japans vestkyst (med gult).

Spøgelsesskibe længe undervejs

Ligenes opløste tilstand indikerer, at de udtjente spøgelsesskibe har været længe til havs. Når kroppen dør, tager det normalt mange måneder eller hele år, før forrådnelsen er total, og hud, fedt og muskler er fuldstændig forsvundet fra skelettet – selv i våde omgivelser.

Fundet af to lig uden hoved samt seks afpillede kranier overrasker retsmediciner Steen Holger Hansen fra Københavns Universitet.

”Hovedet falder ikke naturligt af kroppen i forbindelse med forrådnelsesprocessen, hvis der ikke er dyr eller særlige påvirkninger udefra,” siger retsmedicineren, der betegner fundene som mærværdige:

”Jeg vil ikke afvise, at et hoved, der ligger på en våd planke i en gyngende båd i lang tid, kan rive sig løs. Men det lyder snarere som noget menneskegjort (…) Man kan jo afkoge et kranium i løbet af et døgn.”

Udtjente spøgelsesskibe - fra Nordkorea?

Om hovederne er bevidst halshuggede eller ej må de igangværende undersøgelser foretaget af den japanske kystvagt vise.

Allerede nu gætter de japanske eksperter på, at de forrådnede lig fra de mange spøgelsesskibe enten stammer fra nordkoreanske afhoppere eller fiskere, der er kommet i uføre på Det Japanske Hav.

Det seneste af de 12 spøgelsesskibe gemte hele fire lig i skroget.

”Skibene er af træ og gamle og tunge. De kan ikke sejle særligt hurtigt, og motorerne er ikke kraftige nok til at sejle imod strømmen,” siger den maritime ekspert Yoshihiko Yamada fra Tokai Universitet.

Der er fundet fiskeudstyr på flere spøgelsesskibe samt en planke med ordene ”Koreas Folkehær” og et laset flag, der kunne ligne Nordkoreas. Ingen af skibene havde moderne navigationsudstyr ombord.

Et laset flag fundet på ét af spøgelsesskibene (tv.) minder om det nordkoreanske (th.) og kunne give et praj om skibenes oprindelse.

Det nordkoreanske regime presser i øjeblikket både bønder og fiskere til at levere flere fødevarer end normalt, og de mange spøgelsesskibe kan være fiskerbåde, der er gået for langt ud – for at løbe tør for brændstof - i jagten på at opfylde de tvungne kvoter.

Hvordan deres hoveder er faldet af undervejs, forbliver et mysterium.

Pirat mistede hovedet til søs

Den frygtede pirat Sortskæg hærgede Amerika i en saltstænket sørøverskude, der får selv de mest uhyggelige spøgelesesskibe til at ligne det rene ferskvand: Tremasteren Queen Anne's Revenge. Og så endte Sortskæg forresten også sine dage uden hovede. Læs hele historien om den grusomme pirat og fundet af hans flagskib her:

MYTISKE DØDSSKUDER

De japanske spøgelsesskibe skriver sig ind i historien som ét eksempel blandt mange fartøjer med mystiske lig i lasten:

THE OCTAVIUS

? Hvor? Grønlands vestkyst ? Hvornår? 1775 ? Hvad? Et hvalfangerskib får kontakt med en mystisk tremastet skonnert, der driver formålsløst rundt i havet. Da hvalfangerne går ombord, bliver de mødt af et syn, der går dem gennem marv og ben: Hele besætningen - 28 mand høj - er frosset ihjel på stedet. Skal man tro den noget mytologiserede historie, sidder kaptajnen stadig bag bordet i sin kahyt med fjerpennen over logbogen – der i øvrigt har set sin sidste indføring den 11. november 1762. Spøgelsesskibet og besætningen er altså dreve

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.