Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nye tog overhaler passagerfly

De nye magnettog vil svæve over skinnerne med en hastighed på 1250 km/t. Det er cirka 350 km/t hurtigere end et passagerfly.

Shutterstock

Drømmen om et tog, der kommer hurtigere frem end fly, er nu tættere på at blive til virkelighed. Firmaet Hyperloop Transportation Technologies har bygget en passagerkabine i fuld skala.

Vognen er 32 meter lang og vejer fem tons og skal bevæge sig med 1250 km/t gennem rør med meget lavt tryk, hvor luftmodstanden næsten er nul.

Toget skal svæve over skinnerne ved hjælp af kraftige magneter, og det er også magneter, der skaber fremdrift ligesom i maglev-tog. De kører allerede i Japan og Kina, men har kun nået tophastigheder omkring 600 km/t.

Den 32 meter lange kabine kan rumme op til 40 passagerer. Efter planen skal kabinerne sendes afsted med under et minuts mellemrum.

© Marcelo del Pozo/Reuters/Ritzau Scanpix

Efter planen skal den nye kabine afprøves på en testbane, som er ved at blive bygget og står færdig inden for tre år. Den første egentlige drift bliver måske i det sydvestlige Kina på en endnu længere bane.

Når kabinen engang kommer i drift, vil den kunne rumme 28-40 passagerer, og HyperloopTT regner med, at deres transportsystem skal sende kabiner afsted med 40 sekunders mellemrum.

Det betyder, at systemet hver dag kan transportere 164.000 passagerer på en enkelt strækning.

Flere knokler for at vinde tog-kapløbet

HyperloopTT er ikke alene om sin vision. Firmaet Virgin Hyperloop One arbejder fx på et tilsvarende projekt.

Foreløbig er det lykkedes dem at nå en topfart på 386 km/t på en testbane i Nevada i USA.

Selvom de nye tog ikke kommer helt op på 1250 km/t, vil de alligevel kunne konkurrere med flytrafikken. Et almindeligt passagerfly flyver med ca. 900 km/t, og dertil kommer transporttiden til lufthavnen.

Læs også:

Hurtig som lyden
Tog

Helsinki-Stockholm: 28 minutter

2 minutter
Tog

Verdens hurtigste damplokomotiv kørte fra nazisterne

12 minutter
Tog

HYPERLOOP: Studerende blander sig i tog-kapløbet

6 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul