Universet

Universet er betegnelsen for hele vores fysiske verden. Det formodes at være cirka 13,7 milliarder år gammelt og har konstant udvidet sig siden Big Bang. Universet er alt - et uforståeligt fænomen - og derfor er fysikernes og astronomernes beskrivelse af universets opbygning og struktur et forsimplet billede af den rigtige virkelighed. Bliv klogere på universet her, hvor vi har vi samlet teorier om alt fra kosmos begyndelse, det mystiske mørke energi og universets sidste timer.

Hvad er universet?

Universet består af planeter, ligesom vores planet Jorden, der kredser om en stjerne, som Solen, der kredser sammen med millioner af andre stjerner om et centrum af en spiralgalakse, som Mælkevejen, der sammen med andre galakser i galaksegrupper indgår i en superhob.

Denne hierarkiske struktur med planeter, stjerner, galakser, galaksegrupper og superhober er en typisk fordeling i det almindelig univers. Den del af universet, som vi kan se.

Vad är universum?

© Shutterstock
Mørkt stof i universet

Hvad består universet af?

I virkeligheden udgør den del af rummet, vi kan se - stjerner, planeter, galakser og tåger - kun en lille del på cirka 4% af det samlede stof i universet. Resten består af det, vi kalder ‘mørkt stof’ og ‘mørk energi’, som fylder henholdsvis 23% og 73% af den samlede stofmængde. Ingen ved endnu, hvad de består af og deraf kommer navnene. ‘Mørk energi’ formodes at være ansvarlig for universets udvidelse, som sker hurtigere og hurtigere. Derimod antager astronomerne, at ’mørkt stof’ leverer en tyngdekraft. Måler man på lys udsendt fra fjerne galakser, viser det sig, at lyset mod Jorden bliver afbøjet mere end forventet. Tyngdekraften fra de galakser lyset passerer undervejs, er for lille til at forklare den målte bøjning. Derfor menes det, at det er det ‘mørke stof’, som står bag den manglende tyngdekraft.
Er der liv i universet

Er der liv i universet?

Om der er liv i rummet, er et spørgsmål, som har været i astronomernes søgelys i årevis. Der findes omkring 300 milliarder stjerner i vores galakse, og mange af disse har tilhørende planeter, men betingelserne på planeterne skal være de rigtige for, at der kan opstå liv. Flydende vand er den vigtigste faktor for, at der kan opstå liv. Men for at der kan være flydende vand, skal gennemsnitstemperaturen ligge mellem 0 og 100 grader afhængigt af atmosfæretrykket. Planetens afstand til dens hovedstjerne må altså ikke være for stor eller lille, men præcis i den beboelige zone. Atmosfæren skal derudover holde på planetens varme, så der ikke er for store udsving mellem dag- og nattemperatur. Bland topkandidaterne for liv i universet findes Mars, Jupiters måne Europa og Saturn's måne Enceladus.