NASA

3 missioner skal hente månesten og marsstøv

Rumfartøjer skal i de kommende år opsamle prøver fra vores nærmeste naboer og bringe dem tilbage til Jorden. Prøverne skal ikke alene afsløre klodernes nuværende geologi, men også vise de byggesten, der skabte Solsystemet.

MÅNEN

Chang’e 5 skal lande ved den udslukte vulkan, Mons Rümker, på en af Månens store, mørke sletter af størknet lava.

© NASA Goddard

Boreprøver viser ungt månelandskab

Den 24. november sendte den kinesiske rumadministration sin hidtil mest ambitiøse robotmission Chang' e 5 til Månen. Ca 2.200 sekunder efter lift-off, adskilte månesonden sig fra raketten og den befinder sig nu på vej i en overføringsbane til Månen. Missionen skal indsamle to kg månesten og -støv fra en ung lavaslette og bringe det tilbage til Jorden.

Chang’e 5 lettede fra Wenchang Space Launch Center i Kinas Hainan provins. Opsendelsen var oprindelig planligt til marts 2020, men pga. pandemien blev den først sendt op i slutningen af november.

© Chinese National Space Administration

Når Chang’e 5 er gået i kredsløb om Månen, deler det sig i to. Mens den ene halvdel fortsætter i kredsløb, vil den anden lande på Månen, hvor en boremaskine og en robotarm sættes i sving.

Prøverne bliver opsamlet og placeret i et lille opstigningsmodul, der forlader Månen og kobler sig tilbage på kredsløbsfartøjet. Derefter går turen tilbage til Jorden, hvor forskerne kan analysere prøverne i laboratorier.

Chang’e 5 skal lande ved Mons Rümker, en for længst udslukt vulkan på en af Månens store, mørke sletter af størknet lava. Her er overfladen forholdsvis ung og blev formentlig dannet for kun 1,3 milliarder år siden. Prøverne kan vise Månens indhold og klarlægge dens geologiske historie.

Bor og skovl opsamler Måneprøver

MARS

Rover skal indsamle rødt støv

Marsrovere som Curiosity er udstyret med sofistikerede instrumenter, der kan levere bunker af data om mineraler på Mars. Men intet slår grundige analyser i laboratorier på Jorden, og derfor vil amerikanske NASA og europæiske ESA arbejde sammen om en marsmission i 2026.

Den skal opsamle prøver, som den kommende Mars 2020-rover har fundet og efterladt på overfladen, og bringe dem tilbage til Jorden.

Det japanske rumagentur, JAXA, har planer om en tur til Mars’ to måner, hvor det vil sende prøver fra Phobos retur i 2029 for at undersøge månedannelsen.

KOMET

CAESAR-fartøjet sendes efter planen op i august 2024 for at hente en prøve fra kometen 67P/Tjurjumov-Gerasimenko.

© NASA

Kendt komet får besøg igen

I 2014 fik kometen 67P/Tjurjumov-Gerasimenko besøg af en europæisk sonde.

Nu vil amerikanerne også til kometen for at hente prøver fra nogle af Solsystemets ældste objekter, som rummer samme type molekyler, som Solen og planeterne opstod fra.

CAESAR-fartøjet sendes op i august 2024 og når frem fem år senere, men først i 2038 vil en kapsel med kometmateriale nå tilbage til Jorden.