3 opdagelser, der fascinerede astronomerne

Vi har samlet nogle af tidens største fund fra rummet, som astronomerne ikke havde turde tro på.

© Getty Images

Rummet er en forunderlig størrelse, som kan være svær at blive klogere på. Heldigvis arbejder en lang række af forskere og eksperter på at gøre forsøget, hvilket sommetider leder til banebrydende opdagelser.

Vi er dykket ned i tidligere Illustreret Videnskab-magasiner for at udvælge tre af de mest imponerende fund fra rummet, som overraskede astronomerne. Det er nemlig nemt i appen Wype, hvor mere end 500 udgivelser fra nogle af landets førende magasintitler digitalt ligger samlet.

1. Teleskoper afslører banebrydende livstegn på Venus

I 2020 fandt astronomer gasarten fosfin i Venus’ atmosfære. Forskere mener, at en sandsynlig forklaring er liv. Det er overraskende, da temperaturen på overfladen af Venus er omkring 465 °C. I skydækket ca. 48-60 km over overfladen har Venus’ atmosfære dog en potentielt beboelig zone med temperaturer på ca. 0-100 °C, hvor det mistænkes, at gasarten har søgt tilflugt. Missioner i 2021, 2026 og 2032 skal undersøge mere om det mulige liv på den glohede planet.

Læs mere i Illustreret Videnskab nr. 4/2021

2. Astronomer har fundet al universets synlige masse

Efter 20 års søgen har forskere kortlagt al synlig masse i universet. Det er kraftige radioglimt i fjerne galakser, som afslører, at knap halvdelen af al det synlige stof i universet findes i form af ultratynde skyer af brintgasser. Skyerne er dog så tynde, at det ikke er til at se med selv de stærkeste teleskoper. Selvom de har fundet ud af, at massen er der, er det kun 5 procent, der er synlig, hvorfor jagten er gået ind på at synliggøre de resterende 95 procent.

Læs mere i Illustreret Videnskab nr. 3/2021

3. En mystisk plet tyder på, at vores univers er ét af mange

I årtier har forskere rynket på næsen af teorier om, at vores univers ikke er alene. Men i 2015 fandt satellitter det første mulige bevis på, at universet er omringet af ukendte verdener i et såkaldt multivers. En plet i universet, som viste sig at være 0,00015 grader koldere end resten af rummet, kan nemlig være et krater efter et sammenstød med et andet univers. Hvis det er tilfældet, betyder det, at vores univers måske er omgivet af milliarder af andre universer.

Læs mere i Illustreret Videnskab nr. 10/2018

Vidste du også, at ...

  • Solens brændstof rækker 5-8 mia. år, inden den bliver til en rød kæmpe?
  • Der findes 200 milliarder galakser i hele universet?
  • Solsystemer har flere stjerner?