Blue Origin
Blue Origins første mission med mennesker ombord.

Amazon-milliardær vil sende 6 kvinder til rummet i 2024

Og det bliver hans kæreste, der får kommandoen ombord...

Når Artemis III-programmet efter planen sender astronauter til Månen i 2025, skriver det amerikanske rumagentur NASA endnu engang historie.

Både fordi deres astronauter efter mere end 50 år fravær vender tilbage til Månen, men også fordi det bl.a. bliver med den første kvindelige astronaut ombord.

Den udvikling vil Jeff Bezos, som blandt andet står bag den verdensomspændende internetbutik Amazon, være en del af.

I et interview med The Wall Street Journal fortæller Bezos kæreste, den prisvindende TV-journalist Lauren Sanchez, at hun skal stå i spidsen for et hold bestående udelukkende af fem kvindelige astronauter foruden hende selv, som i begyndelsen af 2024 begiver sig afsted på en rummission finansieret af rigmandens private rumagentur Blue Origin.

“Det er kvinder, som kommer til at gøre en forskel, og som har noget at fortælle,” siger Sanchez til The Wall Street Journal.

Identiteten på de fem kvinder, bliver dog først offentliggjort, når der engang er sat dato på opsendelsen, som Blue Origin forventes at bekræfte inden for nærmeste fremtid.

Leder uden erfaring

På trods af, at det er ganske få forundt at blive astronaut, og at de som regel bliver trænet og testet længe inden, de sendes afsted, har Sanchez, som skal lede de fem øvrige besætningsmedlemmer på missionen, ingen erfaring som astronaut, men derimod som helikopterpilot.

Jeff Bezos og Lauren Sanchez

Det bliver Jeff Bezos' kæreste, Lauren Sanchez, der skal lede missionen i 2024, hvor i alt 6 kvinder sætter kurs mod rummet. Sanchez er en kendt skikkelse i den amerikanske mediebranche, hvor hun blandt andet har været nyhedsvært. Hun er desuden certificeret helikopterpilot.

© Shutterstock

Det får dog ikke Blue Origin til at ryste på hånden. Firmaets mål er nemlig netop at sende endnu flere civile ud i rummet, end det allerede har gjort, og ifølge dets hjemmeside kan kommende rumturister modtage den nødvendige træning på blot to dage.

Rumturisme

Blue Origin har to såkaldte løfteraketter, som hver især kan tage mennesker med ud i rummet.

Det foregår i praksis ved, at en af løfteraketterne udstyres med en rumkapsel, som besætningen tager plads i. Efter affyringen tordner raketten mod rummet og forbi Kármán-linjen 100 kilometer over havoverfladen, som udgør grænsen mellem Jordens atmosfære og rummet.

I rummet får besætningen mulighed for at opleve vægtløsheden på egen krop og se Jorden “udefra” i flere minutter, inden kapslen langsomt begynder at dale ned mod Jorden ved hjælp af en særlig faldskærm.

Der er dog ikke noget, der tyder på, at rumturisme kommer til at vinde indpas i den brede befolkning lige foreløbig.

Prisen for et sæde på den næste kommercielle rumfærd er endnu ukendt, men med en sædepris på 28 millioner dollars tilbage i 2021, er der udsigt til, at potentielle turister skal finde den helt store pengepung frem.

Missionen med Lauren Sanchez i spidsen forventes at finde sted i begyndelsen af 2024.