Shutterstock

Asteroide på størrelse med et højhus hvirvlede forbi Jorden - forskere opdagede det først to dage senere

Den snigende asteroide kunne flyve tæt forbi Jorden ganske uset, fordi den gemte sig i en velkendt blind plet for selv det skarpeste teleskop.

Det er ikke ualmindeligt, at asteroider nærmer sig Jorden, men astronomer og i særdeleshed NASA holder normalt et betryggende øje med asteroider, der kommer i nærheden af vores planet.

Det sker derfor sjældent, at en glødende asteroide passerer os, uden at nogen opdager det.

Ikke desto mindre er det lykkedes en større asteroide at strejfe tæt forbi ganske uset den 13. juli 2023.

Asteroiden med tilnavnet 2023 NT1 var på størrelse med et 20-etagers højhus i diameteren, og fløj med 40.000 km/t forbi på Jorden inden for en fjerdedel af afstanden til Månen.

Asteroiden kom inden for en radius af 90.000 kilometer fra Jorden, og selvom det er langt væk, så er det relativt tæt på for en asteroide.

Forskerne opdagede ikke asteroiden før to dage efter, fordi den kom fra Solens retning og dermed var skjult af lyset.

Solens genskin skaber en blind plet i søgningen efter jordnære asteroider, da solens skarpe skær skjuler asteroider, der kommer fra lige præcis den retning.

Asteroiden var med sine 60 meter i diameter blandt de største, der er kommet så tæt på Jorden i nyere tid.

Men på trods af at den var tæt på, var 2023 NT1 ikke stor nok til for alvor at blive betragtet som farlig.

En asteroide defineres som "potentielt farlig", hvis den kommer inden for 7,4 millioner kilometer af Jorden og samtidig er større end 140 meter diameter.

Med en størrelse på knap halvdelen opfyldte 2023 NT1 kun ét af disse kriterier.

Den blå prik i midten er Jorden, og den gule linje er 2023 NT1's bane. Hvis man sammenligner den med den ydre månebane (den hvide cirkel), kan man se, at asteroiden passerede ret tæt på Jorden.

© NASA

Faktisk mener NASA, at Jorden er i sikkerhed for faretruende store asteroider i de næste 1000 år.

Alligevel understreger episoden, at vi har et problem med at spotte nogle asteroider på grund af Solens genskin.

I 2013 forårsagede en meget mindre asteroide faktisk reelle skader i Rusland, da den ud af det blå kolliderede med Jorden som den nu velkendte Tjeljabinsk-meteor, efter at have taget en lignende vej gennem Solens blænding.

For at bekæmpe problemet har Den Europæiske Rumorganisation (ESA) planlagt opsendelsen af NEOMIR, et observatorium, der skal opdage asteroider, der kommer fra Solens retning.

NEOMIR vil kredse mellem Jorden og Solen, og vil fungere som et tidligt varslingssystem for asteroider, som teleskoper og observatorier på Jorden ikke kan se.

Opsendelsen er dog først fastsat til 2030, så indtil da må vi leve med, at farlige asteroider rent faktisk kan have retning mod Jorden mod os, uden at vi opdager dem, før det er for sent.