Shutterstock
Månen

Astronomer har opdaget skjulte lag under Månens overflade

Ved hjælp af den kinesiske Yutu 2-rover har forskere gjort en ny opdagelse 90 meter nede under overfladen på vores tro følgesvend.

Månens arrede overflade er dækket af kilometerbrede, skyggefyldte kratere, der vidner om voldsomme sammenstød med meteorer for millioner af år siden.

Men måske er det ikke kun overfladen på vores faste følgesvend, der gemmer på en dramatisk fortid.

Det viser en undersøgelse, hvor amerikanske, engelske og kinesiske astronomer har kigget på data fra den kinesiske Chang'e 4-mission, som landede på Månens støvede bagside en tidlig januarmorgen i 2019. Det skriver ScienceAlert.

Med sig havde landingsfartøjet den solcelledrevne Yutu 2-rover, som lige siden har udforsket det 186 kilometer brede Von Kármán-krater på Månens sydlige halvkugle.

I roveren sidder et instrument, som udsender radiobølger ind i Månens undergrund og opfanger, hvordan bølgerne reflekterer tilbage til overfladen.

På den måde hjælper instrumentet astronomerne med at danne et tværsnit af undergrunden og kontrasterne mellem forskellige underjordiske materialer.

90 meter nede ventede lagene

Astronomer har flere gange tidligere undersøgt data fra Yutu-2, men denne gang havde forskerne angiveligt adgang til flere og mere dybdegående målinger fra de øverste 300 meter under Månens overflade.

I de første 40 meter kunne forskerne ikke se noget usædvanligt bortset fra et gammelt krater, der var blevet dækket til af jord og støv.

Men fra omkring 90 meter til 300 meter under overfladen opdagede de en række hidtil skjulte lag, som "sandsynligvis indikerer en række basaltudbrud, der fandt sted for milliarder af år siden," som forskerne skriver i deres undersøgelse, der er udgivet i Journal of Geophysical Research: Planets.

Analyserne afslørede i alt fem forskellige lag med en tykkelse fra omkring 20 meter til mere end 70 meter. Og mindst tre af lagene menes at bestå af den vulkanske bjergart basalt.

Opdagelsen er en af flere, der på det seneste har gjort os klogere på, hvad der gemmer sig under Månens støvede ydre.

I juli måned 2023 offentliggjorde astronomer fx fundet af en 3,5 milliarder år gammel klump størknet magma under Månens overflade, som tilsyneladende stammer fra en type vulkan, vi aldrig tidligere har set på vores naturlige satellit.