Astronomer: Jordlignende planet kan gemme sig i vores solsystem

En besynderlig opførsel blandt flere objekter i Kuiperbæltet har fået to japanske forskere til at fremlægge en opsigtsvækkende teori.

Illustration af isverden

Kunstnerisk gengivelse af en isklode. Hvis den hypotetiske, jordlignende planet eksisterer, befinder den sig op mod 500 astronomiske enheder fra Solen og er dermed både kold og frossen. Til sammenligning er Jordens middelafstand til Solen 1 astronomisk enhed.

© ESO

Det vakte stor opsigt, da to amerikanske astronomer i 2016 præsenterede teorien om, at Solsystemets afkroge kunne gemme på en skjult kæmpeplanet med en masse op mod 10 gange større end Jorden.

Siden har astronomer forsøgt at finde beviser for den såkaldte Planet 9, som angiveligt skulle kredse 20 gange længere væk fra Solen end Neptun. Uden det store held.

Men der kan måske være en helt anden skjult planet, der lurer i Solsystemets kolde grænseland, det såkaldte Kuiperbælte - dog tættere på Jorden end den mystiske Planet 9.

Det er i hvert fald teorien fra to japanske astrofysikere, som har præsenteret deres observationer i det videnskabelige tidsskrift The Astrophysical Journal.

Kuiperbæltet er navnet på et af Solsystemets koldeste områder, der begynder på den anden side af Neptuns bane og strækker sig over 4,5 milliarder kilometer.

Forskere har tidligere regnet sig frem til, at området kan rumme flere hundrede tusind isede objekter med en diameter på 100 km eller mere, selvom kun få tusinde af dem endnu er lokaliseret.

Besynderligt kredsløb

Ligesom planeterne i vores solsystem kredser objekterne, som er en samling af asteroider, kometer og dværgplaneter, omkring Solen. Blandt de største er dværgplaneten Pluto med en diameter på 2300 kilometer.

I den nye undersøgelse opdagede astronomerne, at nogle af objekterne i Kuiperbæltet opfører sig på en måde, som antyder, at der kan være en lille planet omkring dem, og at planeten kan ligge op mod 500 astronomiske enheder fra Solen.

En enkelt astronomisk enhed svarer til 149.597.870.700 meter - til sammenligning ligger den yderste planet i vores solsystem, gasplaneten Neptun, omkring 30 astronomiske enheder fra Solen.

Årsagen til, at de to japanske forskere fattede mistanke til en potentiel jordlignende planet, var kredsløbet hos flere af rumobjekterne i bæltet.

© SPL

Fire typer af objekter kredser i Kuiperbæltet

Nogle af objekterne har, ifølge forskerne, besynderlige baner, som tyder på, at de tyngdemæssigt er påvirket af noget stort tæt på.

Desuden kunne forskerne se, at en stor del af objekterne i området havde en hældning, som også vakte deres nysgerrighed.

De forskellige spor fik de japanske astronomer til at køre en række computersimulationer, som altså viste, at en hypotetisk jordlignende planet i Kuiperbæltet kunne være forklaringen.

Simulationerne afslørede desuden, at en sådan planet formentlig ville have en masse på mellem 1,5 og 3 gange Jordens, en hældning på cirka 30 grader og et kredsløb, der strækker sig mellem 250 og 500 astronomiske enheder fra Solen.

Forskerne understreger, at der er brug for flere undersøgelser, og at deres studie blot er en påstand omkring en jordlignende planet i Kuiperbæltet og ikke en egentlig bekræftelse.