Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Where did big bang happen
Universet - Big Bang

Hvor i universet skete big bang?

Ved man, hvor i universet big bang fandt sted?

En af de store misforståelser om big bang er, at det var en eksplosion, der fandt sted i et allerede eksisterende rum. Det er ikke tilfældet. Ved big bang blev både rum og tid skabt.

Før big bang var der ikke noget univers

Vi kan bedst forstå dette ved en analogi, hvor universet sammenlignes med en ballon, der blæses op. I denne analogi er universet overfladen af ballonen. Ved big bang fyldte ballonen ikke noget – der var ikke noget univers. Ud fra denne analogi kan vi se, at der ikke kan være noget centrum for udvidelsen i vores univers. Centrum for ballonens udvidelse er jo inde i ballonen og ikke på overfladen.

Big bang skete alle steder - og ingen steder

På den anden side vil enhver iagttager på overfladen opleve, at alle galakser fjerner sig, fordi ballonens overflade hele tiden vokser. Dette gælder overalt på overfladen, og enhver iagttager kan hævde selv at være i centrum for udvidelsen. Så derfor er svaret, at big bang fandt sted alle steder – og samtidig ingen steder – i universet.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul