Er det farligt at rejse gennem asteroidebæltet?

Rumsonden JUICE skal rejse gennem asteroidebæltet på sin vej til Jupiter. Hvor stor er risikoen for, at sonden rammer ind i en asteroide?

© Shutterstock

Asteroidebæltet er en samling af asteroider mellem Mars og Jupiter. Ifølge den amerikanske rumfartsorganisation NASA rummer bæltet ca. 1,3 millioner kendte asteroider, men det reelle antal er formentlig langt større.

Nogle asteroider måler få meter, mens andre er flere hundrede km i diameter. Det er derfor nærliggende at tro, at en rejse gennem asteroidebæltet er en halsbrækkende affære for fx JUICE-sonden, der netop nu rejser mod Jupiters måner.

Men for at ramme en asteroide skal man faktisk sigte helt præcist efter den. For selvom bæltet rummer mange asteroider, er der også rigtig god plads mellem dem. I gennemsnit er afstanden mellem asteroiderne næsten 1 million km – ca. 2,5 gange afstanden mellem Jorden og Månen.

Asteroide skal undersøges

Asteroiderne fordeler sig dog ikke jævnt ud over det 150 millioner km brede bælte. Jupiters kredsløb og tyngdekraft får asteroiderne til at klumpe sig ekstra sammen i flere mindre bælter adskilt af mellemrum, de såkaldte "Kirkwood gaps".

Det ændrer dog ikke ved, at sandsynligheden for et trafikuheld i asteroidebæltet er forsvindende lille. JUICE-sonden kan derfor trygt rejse gennem bæltet, og i 2029 håber astronomerne endda på, at den kan undersøge asteroiden 223 Rosa – på behørige 4,3 millioner kilometers afstand.