NASA/JPL-Caltech

Astronomer er vidner til fødslen af en exoplanet

Opdagelsen af en planetfødsel 520 lysår væk viser, hvordan vores eget solsystem blev til.

For første gang er astronomer øjenvidner til en planetfødsel. Forskere fra PSL University i Frankrig har med teleskopet VLT taget billeder af fødslen ved stjernen AB Aurigae, som ligger ca. 520 lysår fra Jorden.

Omkring stjernen ses en skive af støv og gas med form som en spiral. Ifølge forskerne er det et tegn på, at der er babyplaneter til stede, som i deres kredsløb pløjer gennem støvet – ligesom når en båd skaber stævnbølger på overfladen af en sø.

Et knæk afslører fødslen

Inderst i spiralen har forskerne fundet et lille knæk, hvor støvet er ekstra fortættet, og det er her, de mener, en ny babyplanet er ved at dannes.

Spiralen af støv omkring stjernen AB Aurigae danner et lille knæk (hvid cirkel) inde mod midten. Her er en ny planet ved at dannes.

© A. Boccaletti et al./Astronomy & Astrophysics, ESO

Afstanden fra knækket til den unge stjerne er på omkring 4,5 mia. km, hvilket svarer til afstanden mellem Solen og Neptun.

Giver viden om vores eget solsystem

Den nye opdagelse kan gøre astronomerne klogere på, hvordan støv og gas samler sig til planeter, herunder især hvordan eksisterende planeter kan bidrage til fødslen af nye. Dermed vil vi også få mere viden om, hvordan planeterne i vores eget solsystem er blevet til.

Astronomerne ser nu frem til at studere den spæde planet nærmere med ELT (Extremely Large Telescope), som ESO er ved at bygge i Chile.

Når det står færdigt i 2025, vil det kunne vise endnu flere detaljer, end forskerne kan se med VLT.