Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Astronomer finder kopi af Jorden og Solen

Det bedste sted at lede efter liv ligger 3000 lysår væk. Her har forskere fundet den perfekte kombination af planet og stjerne.

Shutterstock

For første gang har astronomerne fundet en jordlignende planet, som kredser om en sollignende stjerne.

Det fremmede solsystem ligger over 3000 lysår væk fra os, og i 2014 blev to store planeter opdaget tæt ved stjernen. Nu har et forskerhold fra Max Planck-instituttet i Tyskland studeret de to planeters baner nærmere og fundet ud af, at de bliver påvirket af endnu to kloder, som ligger længere ude.

Den ene, som har fået navnet KOI-467.04, er en klippeplanet ligesom Jorden, men næsten dobbelt så stor. Den ligger i perfekt afstand til stjernen til, at der kan eksistere flydende vand på overfladen.

Stjerne og planet er det optimale makkerpar

1 / 2
12

Planeten KOI-467.04 ligger i den beboelige zone (grøn), hvor temperaturen er perfekt, så den kan rumme flydende vand.

© René Heller/MPS

Gennem de seneste 28 år har astronomerne fundet over 4000 planeter i fremmede solsystemer. Derfor ved vi, at planetsystemer er meget almindelige i Mælkevejen, men samtidig også, at en kombination som den, Solen og Jorden udgør, er sjælden.

Stjernen er Solens spejlbillede

Enten ligger de jordlignende planeter for tæt på eller for langt fra deres stjerne. Og i de tilfælde, hvor afstanden er perfekt, er stjernen forkert.

Oftest er det en såkaldt rød dværgstjerne, og den gør det svært for liv at opstå og trives. Røde dværgstjerner udsender kraftige soludbrud, som rister planeterne i nærheden.

Den nyfundne planet kredser om stjernen Kepler-160, som er af samme slags som Solen. Den er kun ti procent større i diameter, og overfladens temperatur er 5200 °C, bare 300 grader koldere end Solen.

Forskerne har regnet ud, at planeten dermed har en middeltemperatur på fem grader, hvis den har en atmosfære med en naturlig drivhuseffekt.

Læs også:

Exoplaneter

Rebelske planeter bryder astronomernes love

1 minut
Exoplaneter

NASA afslører 10 nye planeter med mulighed for liv

1 minut
Exoplaneter

FOR FØRSTE GANG: Forskere ser en planet blive født

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul