Første opdagelse af en exoplanet med planet-jægeren SPHERE/VLT

Instrumentet SPHERE planet imager, der blev installereret på VLT (Very Large Telescope) i Chile i 2014 har for første gang opdaget en ny exoplanet ved hjælp af kamera

Ny exoplanet

For første gang har SPHERE opdaget en exoplanet ved hjælp af et kamera på jorden. På billedet ses exoplaneten (b). Lyset fra dens værtsstjerne (a) er blokeret. Den indtegnede cirkel illustrerer hvor langt afstanden er fra stjernen til exoplaneten: Tre gange Neptunus afstand til Solen.

© UNIGE

Kun ganske få exoplaneter, bliver opdaget med kamera.

Normalt er lyset fra den stjerne, som en exoplanet kredser omkring så stærkt, at det blænder for planetens eget lys, og forskerne må bruge indirekte metoder til at fastslå, at de har fundet en exoplanet.

Nu er det lykkedes SPHERE at opfange og fotografere et signal fra en planet, der er en million gange svagere end dens stjerne.

Det svarer til at stille et stearinlys 50 meter fra et fyrtårn, og derefter adskille flammens lys fra fyrtårnets stærke pære, selv på en afstand af 775 km.

385 lysår fra Jorden

SPHERE er udstyret med særlige forvrængende spejle, der 1200 gange i sekundet korrigerer for bittesmå atmosfæriske forstyrrelser – helt ned på nanoskala.

Det gør kameraet i stand til at tage knivskarpe foto af objekter, der er mange hundrede lysår væk.

Samtidig blokerer SPHERE for lys fra værtsstjernen ved hjælp af en såkaldt koronograf, der skaber en slags kunstig solformørkelse med en lille skive. Det fjerner meget af det lys, der blænder for exoplanentens svagere lys.

Oprindeligt en stjerne?

Exoplaneten, der har fået det mundrette navn HIP65426b, befinder sig i bemærkelsesværdig lang afstand fra sin værtsstjerne: tre gange så langt som mellem Solen og vores solsystems fjerneste planet, Neptun.

En forklaring kan være, at der oprindeligt var to stjerner, der blev dannet samtidig, og den mere massive stjerne tiltrak mange af de partikler, som den mindre stjerne skulle bruge.

I stedet måtte den nøjes med en karriere som planet.

Nattehimmel

Hvis du vender ansigtet mod Orions Bælte, har du retning mod den del af himlen der kaldes Scorpion-Centaurus Association. Her fandt SPHERE den nye exoplanet HIP65426b.

© NASA