Shutterstock

Mystiske radiosignaler tyder på skjulte exoplaneter

Radioteleskoper har aldrig tidligere været i stand til at opfange signaler fra fjerntliggende stjerner. Før nu. For ved hjælp af verdens største radioteleskop har forskere opfanget signaler fra 19 røde dværgstjerner, der gemmer på en endnu større opdagelse.

I flere årtier har forskere håbet at kunne finde exoplaneter ved hjælp af radioteleskoper, men grundet mangelfuldt udstyr har det ikke været muligt.

Men ifølge netop udgivet forskning i Nature og The Astrophysical Journal Letters står vi nu over for et gennembrud.

For ved hjælp af verdens største radioteleskop, LOFAR (Low Frequency Array), har forskere i Holland nu opfanget signaler fra 19 fjerntliggende røde dværgstjerner.

Den røde dværgstjerne er universets mest almindelige stjerne, og forskere har tidligere opfanget signaler fra røde dværgstjerner med magnetisk aktivitet. Radiosignaler fra denne type stjerne er i sig selv altså ikke opsigtsvækkende.

En rød dværgstjerne, som forskerne forestiller sig, de ser ud.

© Shutterstock

Men i dette tilfælde har forskere også opfanget radiosignaler fra fire magnetisk inaktive røde dværgstjerner. Ifølge forskerne er den mest sandsynlige årsag polarlys fra en exoplanet.

Forskernes hypotese er, at polarlyset fungerer på samme måde som Jupiter og dens måne Io. Her stammer polarlyset fra Ios mange vulkaner, der sender gasser ud i rummet og dermed skaber polarlys.

“Vi kan ikke sige med 100% sikkerhed, at de fire stjerner, vi tror har planeter, rent faktisk har planeter, men vi kan sige, at en interaktion mellem en planet og en stjerne er den bedste forklaring på det, vi ser,” fortæller radioastronom Joseph Callingham til Space.com.

Det næste skridt for forskerne er at bruge LOFAR til at analysere flere af de potentielle planeter for at finde mønstre i radiosignalerne. Forskerne forventer, at de vil kunne opfange radiosignaler fra en exoplanet, hver gang den passerer området mellem sin tilhørende stjerne og Jorden.