NASA afslører ekstraordinært fund: 7 nye jordlignende planeter

Astronomer har fundet et helt nyt planetsystem med syv jordlignende kloder, hvoraf tre af dem ligger i den beboelige zone og kan have flydende oceaner. Det afslører NASA netop nu i en pressekonference.

Det er observationer fra flere forskellige teleskoper - både på jordoverfladen og i rummet - som har bidraget til opdagelsen af de syv planeter. Blandt andet har TRAPPIST–South teleskopet på ESOs La Sillaobservatorium været i sving.

© ESO/M. Kornmesser/spaceengine.org

”Det er rigtig stort. Vi har ikke bare fundet én men hele syv jordlignende planeter i et system, der ikke ligger alt for langt væk, og det betyder også, at vi kan undersøge dem nærmere,” siger Maria Hjort fra Stellar Astrophysics Centre.

NASA præsenterer lige nu opdagelsen af syv exoplaneter 40 lysår væk, hvoraf tre af dem ligger i den beboelige zone og kan have flydende have og dermed også potentielt liv.

Følg pressekonferencen her.

Det største der er sket

© ESO/O. Furtak

Opdagelsen er det største antal jordlignende planeter, der endnu er fundet omkring en enkelt stjerne og samtidig også det største antal planeter i samme system med potentiale for flydende vand.

Og det får da også flere forskere på området til at finde de begejstrede miner frem.

Blandt andre Maria Hjort, der er Phd-studerende i exoplaneter ved Stellar Astrophysics Centre under Aarhus Universitet.

Hun udnævner det nye planetsystem og fundet af klippeplaneten Proxima B i august måned sidste år, som noget af det største, der er sket inden for exoplaneter i meget lang tid.

På størrelse med Jorden

© NASA

Samme melding lyder fra Lars A. Buchhave, der er lektor i Planetary Sciences ved Københavns Universitet.

”Det er spændende, at der er fundet mange små planeter i et så kompakt system, hvor de alle sammen er omkring Jordens størrelse, og hvor en del af dem kan være i den beboelige zone og have flydende vand,” lyder det.

Han forklarer, at de allerede nu har et billede af planeternes masse, størrelse og omløbstider, men at de derudover endnu ikke ved, om planeterne overhovedet har en atmosfære og om der i så fald er ilt i den.

Håber på liv

Derfor er både han og Maria Hjort da også tilbageholdende med at spekulere i chancen for liv, før der er taget egentlige målinger af atmosfæren, som ikke blot baserer sig på modeller.

Det kan blandt andet blive muligt i oktober 2018, når verdens største teleskop i rummet, James Webb, efter planen sendes op.

Men Lars A. Buchhave forholder sig stadig åben.

”Der findes hundredetusindvis af milliarder af milliarder af stjerner og mange af dem vil have planeter omkring sig. Så for mig at se vil det være enormt mærkeligt, hvis Jorden er det eneste sted, hvor der er opstået liv,” siger han.