NASA skyder fremtidens planetjæger ud i Rummet

Snart opsender NASA planetjægeren TESS. Rumteleskopet skal finkæmme Jordens astronomiske nabolag for exoplaneter, der kan huse liv.

© NASA

Natten mellem den 16. og 17. april puster NASA nyt liv i drømmen om at finde liv i Rummet.

Det sker, når en Falcon 9-raket buldrer mod stjernerne med rumteleskopet TESS ombord.

Når TESS har nået en højde på 250.000 km, folder den sine solcellebesatte vinger ud og begynder sin mission: at finde exoplaneter tæt på Jorden med mulighed for liv.

Stjernelys afslører planeter

TESS skal overvåge mere end 200.000 stjerner med sine fire kameraer, der kan opdage selv små variationer i stjerners lysstyrke.

Når en planet i kredsløb krydser ind foran sin sol, vil stjernens lysstyrke dykke.

Hvis lysstyrken dykker gentagne gange med samme intensitet i et fast interval, skyldes fænomenet højst sandsynligt en planet i kredsløb om stjernen.

Når en planet passerer foran sin stjerne, falder lysintensiteten. Det registrerer TESS-teleskopet, og på den måde kan NASA opdage nye exoplaneter. Men TESS er ikke kraftigt nok til at afsløre detaljer om fx exoplaneternes atmosfærer.

Rumteleskopet skal især undersøge exoplaneter, der kredser om røde dværgstjerner - de udgør 3/4 af alle stjerner i Universet og er den stjernetype, der lever længst.

De fusionerer brint i et langt lavere tempo end fx vores Sol og er derfor "kun" omkring 3500 grader varme.

Røde dværge kan leve billioner af år, og det øger sandsynligheden for, at liv kan være opstået.

Ser alt tæt på os

Hvor forgængeren Kepler kunne se op til 3000 lysår væk, har TESS et bredere synsfelt.

TESS skal arbejde sammen med teleskoper på Jorden, så de sammen kan afsløre, hvad exoplaneterne og deres atmosfærer består af.

Forskere regner med, at teleskopet vil finde cirka 2000 nye exoplaneter tæt på Jorden, som potentielt har de rette betingelser til at huse liv.