Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Planeten GJ 357d har muligvis de rette betingelser for at understøtte liv.

Planetjæger finder ny verden med potentiale for liv

NASAs TESS-teleskop har spejdet 31 lysår væk og fundet tre nye exoplaneter. Én af dem er en såkaldt ’super-klode’, der med sin unikke placering måske kan understøtte liv.

NASA's Goddard Space Flight Center/Chris Smith

TESS-teleskopet har siden sin opsendelse sidste år fundet flere og flere exoplaneter, og i sidste uge oplyste NASA, at deres planetjæger har lavet hattrick og lokaliseret tre planeter i det såkaldte Hydra-stjernebillede.

De tre nyopdagede planeter kredser om den røde dværg GJ 357, der er omkring 31 lysår væk og dermed relativt tæt på i rum-termer.

Hvor to af planeterne anses for alt for varme til at huse liv, er sagen dog en anden for planet GJ 357 d.

Vil du vide mere om TESS-teleskopet?

Super-klode med super beliggenhed

GJ 357 d er en såkaldt 'super-klode', hvilket betyder, at den har en masse, der er op til 10 gange større end Jorden.

Massen siger ikke noget om, hvorvidt en planet kan understøtte liv, men dens placering kan derimod give et praj - og her bliver GJ 357 d rigtig interessant.

For modsat sine to varme naboer, er GJ 357 d placeret i yderkanten af det, der anses for den beboelige zone i forhold til værtsstjernen.

Tre exoplaneter er fundet omkring stjernen GJ357

GJ357d (tv.) er en super-klode, der er lokaliseret i yderkanten af værtsstjernens beboelige zone.

© Credits: NNASA's Goddard Space Flight Center/Chris Smith

Atmosfære er tungen på vægtskålen

Afstanden fra GJ 357 d til værtsstjernen er omkring den samme som fra vores sol til Mars, og forskere estimerer derfor temperaturen til at være -53 grader celsius.

Det er meget koldt, men hvis GJ 357 d, modsat Mars, har en tyk atmosfære, ville den kunne holde på den varme, som stjernen afgiver.

Er GJ 357 d tilmed en klippeplanet, ville det give mulighed for flydende vand på planetens overflade, og livets vigtigste byggeklods ville derfor være tilgængelig.

Det er endnu uvist, hvilken komposition og størrelse GJ 357d har. Med sin masse kan GJ 357 d dog være op til dobbelt så stor som jorden, hvis den viser sig at være en klippeplanet.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul