Følg med live: Sikringen af tilkoblingen til ISS er afsluttet

ISS flyver med 28.000 kilometer i timen. Når rumfartøjet når hen til rumstationen, er der mange procedurer, der går i gang.

Andreas Mogensen og hans rejsefæller bliver modtaget på ISS.

Andreas Mogensen og hans rejsefæller bliver modtaget på ISS.

Andreas Mogensen og de tre andre astronauter, som er om bord på rumskibet "Endurance", er søndag formiddag dansk tid i kredsløb om Jorden.

Den vigtigste del af rejsen til Den Internationale Rumstation (ISS) er dermed overstået, og astronauterne skal efter planen vente i nogle timer, før de bliver koblet på ISS.

Indtil da sker der forhåbentligt ikke så meget.

"Hvis det hele går godt, så er de bare i transport og skal gøre sig klar til at koble sig på rumstationen," siger Anja C. Andersen, astrofysiker ved Københavns Universitet.

Det næste kritiske punkt er dermed tilkoblingen til docking-porten på rumstationen.

Ved tilkoblingen er det vigtigt, at rumfartøjet kobles helt tæt på rumstationen.

"Hvis det ikke er en fuldstændig perfekt tilkobling, kan det blive livstruende, fordi der i så fald vil sive luft ud i rummet, når man åbner lugen ind til ISS," siger hun.

Derfor bruger astronauterne nu tiden på at komme i samme bane som rumstationen.

"De skal være i samme bane og have samme hastighed, for det nytter jo ikke noget, hvis rumfartøjet flyver for hurtigt og støder ind i rumstationen," påpeger Anja C. Andersen.

Grunden til, at man skal være i samme baneplan, er, at man kun på den måde kan bringe hastighedsforskellen mellem rumskib og rumstation ned til nogle få kilometer i timen, når afstanden er kommet ned på et par kilometer.

ISS flyver med 28.000 kilometer i timen.

Når rumfartøjet når hen til rumstationen, er der mange procedurer, der går i gang.

Det meste er computerstyret, men hvis noget går galt, skal Andreas Mogensen kunne tage over.

Når rumfartøjet er tilkoblet, bliver han kommandør på stationen og skal sørge for, at samarbejdet kører optimalt mellem astronauterne, som kommer fra forskellige lande.

NASA's livestream begynder kl. 12.45 dansk tid. På dette tidspunkt er Dragon-rumskibet forsigtigt ved at nærme sig ISS. Kort før 14.50 foretages de indledende manøvrer til sammenkoblingen. Se den officielle livetransmission HER.