Shutterstock
Rumteleskopet Atacama Large Millimeter Array er med i Event Horizon Telescope

Forskere lover banebrydende nyt om Mælkevejen

Torsdag den 12. maj indbyder European Southern Observatory til et pressemøde med "banebrydende resultater", og det har fået forskere og rumentusiaster verden over til at forvente noget stort.

Torsdag den 12. maj inviterer European Southern Observatory (ESO) til pressemøde, hvor de vil offentliggøre "banebrydende" ny viden om vores galakse.

Sidste gang ESO lovede et scoop fra rummet, leverede de historiens første billede af et sort hul.

De sidste år har ESO undersøgt et sort hul i midten af Mælkevejen, og der er derfor en god chance for, at vi nu får de første billeder af et sort hul med stor betydning for vores planet.

Torsdag kan blive en historisk dag

Pressemødet løber af stablen nu på torsdag, den 12. maj klokken 15.00 dansk tid og bliver også sendt live på YouTube.

Efter pressemødet stiller flere af forskerne op til paneldebat, hvor du kan stille spørgsmål i kommentarfeltet på YouTube eller under hashtagget #askEHTeu på Twitter.

TRYK HER for at følge pressemødet live

Orange begivenhedshorisont på første billede af sort hul

I 2019 lykkedes det for første gang astronomer at fange et billede af et sort hul - eller begivenhedshorisonten omkring et sort hul. Det supermassive sorte hul på billedet bor i midten af galaksen Messier 87 eller M87.

© European Southern Observatory

ESO har i en årrække studeret midten af vores galakse, Mælkevejen, hvor forskerne regner med, der ligger et enormt sort hul ved navn Sagittarius A*.

Et godt gæt er derfor, at EHT-teleskopet nu har fotograferet et sort hul med stor betydning for, hvordan vores nabolag i rummet er formet.

Forskere fotograferer usynligt objekt over enorm afstand

I 2019 offentliggjorde ESO billeder af det sorte hul i midten af M87-galaksen, der ligger omkring 55 millioner lysår væk fra Jorden.

Egentlig er det umuligt at tage et billede af et sort hul, da det mystiske objekt har fået sit navn, fordi det har så stor en tyngdekraft, at intet - ikke engang lys - slipper ud af det.

Derfor er det også usynligt, men det er den såkaldte begivenhedshorisont ikke. Her ligger alt det materiale, som er ved at blive suget ind i det sorte hul - og det ligner en lysende donut, som astronomerne kan fotografere.

Hvis forskerne har haft succes med at knipse et portræt af Sagittarius A* er bedriften på nogle punkter endnu større end billederne fra 2019.

Sagittarius A* har nemlig kun en masse på omkring 4,3 millioner gange Solens, hvorimod det sorte hul i M87-galaksen har en masse svarende til hele 6,5 milliarder af vores Sol.

Og selvom Sagittarius A* ligger væsentligt tættere på Jorden, er det sorte hul også gemt bag støv- og gasskyer, som gør det svært at se begivenhedshorisonten.

Forskerne har flere teorier om, hvilken betydning sorte huller har for solsystemers og planeters fødsel. Hvis ESO har fanget det første billede af det sorte hul i midten af vores galakse, kan det få stor betydning for, hvad vi ved om livets begyndelse i rummet og på Jorden.