Gå på opdagelse i unge Hawkings ph.d-afhandling

Håndskrevne formler, maskinskrevne sider og vanvittige tanker præger Stephen Hawkings ph.d.-afhandling fra 1966. Nu får du muligheden for selv at gå på opdagelse i geniets afhandling.

© University of Cambridge/Creative Commons/Montage

Inden han blev lænket til sin kørestol, afleverede en af vor tids største videnskabsmænd, Stephen Hawking, i 1966 sin ph.d.-afhandling.

51 år senere har University of Cambridge digitaliseret afhandlingen og lagt den banebrydende forskning online.

"Jeg håber på at inspirere folk i hele verden til at kigge op mod stjernerne, og ikke bare ned mod deres fødder – at undre sig over vores plads i universet og forsøge at skabe en mening med kosmos," siger Hawking i enpressemeddelelse.

LÆS SELV AFHANDLINGEN HER

Formler skrevet i hånden

Da den blot 24-årige Stephen Hawking fik sin doktorgrad, afleverede han en bog på 134 sider - en rejse tilbage til en mere analog tidsalder.

Flere passager i teksten er streget ud – ikke på grund af censur, men fordi skrivemaskinen gjorde det umuligt at slette tekst.

Afhandlingen byder også på en lang række formler, som er skrevet i hånden af Hawking selv med forskellige kuglepenne og forskellige farver. Du kan derfor se, hvordan Hawkings håndskrift så ud, inden sygdommen ALS tog hans førlighed.

Sorte huller gjorde ham stor

Afhandlingen har titlen ’Properties of expanding universes’ – Udvidende universers egenskaber – og undersøger konsekvenserne af, at Universet udvider sig.

Siden er Stephen Hawking dog blevet mere kendt for hans banebrydende forskning om sorte huller.

Han har blandt andet vist, at bestemt type stråling kan undslippe sorte huller, og at de derfor kan krympe. Strålingen bliver populært kaldt Hawking-stråling.