Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Galakser

Spiralgalakse i mange farver

Teleskoper afslører Universet

Teleskopet blev først opfundet omkring år 1600 i Holland. I 1609 blev konstruktionen forbedret af den italienske astronom Galileo Galilei, der brugte det til at observere astronomiske fænomener. Galileo Galilei var bl.a. den første til at spotte Venus’ faser, Saturns ringe og de fire største måner der kredser rundt om Jupiter med et teleskop. Teleskopet har siden da udviklet sig meget, og i dag bliver de brugt til at undersøge vores eget solsystem og lede efter exoplaneter længere ude i galaksen. Gå på opdagelse i vores artikler og find ud af, hvordan teleskoper spiller en kæmpe rolle i udforskningen af rummet.

Stjernehimmel-omgivet af mørkt stof
© Shutterstock

Mørkt stof

Mørkt stof menes at være partikler, der udgør 85 procent af materialet i Universet. Der er stadig meget, forskere ikke ved om mørkt stof, men de ved dog, at stoffet er nødt til at have en effekt på tyngdekraften.
Det mørke stofs eksistens blev først antaget, da astrofysiske observationer fastslog, at galaksers rotation er så hurtig, at tyngdekraften fra himmellegemerne ikke er nok til at holde dem sammen. Der er simpelthen nødt til at være mere masse, som har indvirkning på tyngdekraften.
Navnet ‘mørkt stof’ kommer af, at stoffet ikke interagerer med elektromagnetiske felter. Det betyder, at mørkt stof ikke absorberer, reflekterer eller udsender nogle former for elektromagnetisk stråling. Med andre ord udsender mørkt stof ikke noget målbart lys eller stråling. Det er derfor - på nuværende tidspunkt - ikke muligt at observere mørkt stof direkte.

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul