Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Andromeda har slugt Mælkevejens søstergalakse

Den store Andromedagalakse har i sin levetid slugt et utal af mindre nabogalakser, blandt andet Mælkevejens lillesøster M32. Det viser en rekonstruktion lavet af amerikanske astronomer.

NASA/ESA

Om fire mia. år vil Mælkevejen kollidere med vores store nabogalakse, Andromeda. Nu mener astronomer, at et tilsvarende sammenstød skete for to mia. år siden, da Andromeda slugte Mælkevejens søstergalakse. Resterne ser vi i dag som en lille satellitgalakse til Andromeda kaldet M32.

M32 er en lille galakse, kun 6500 lysår i diameter. Den indeholder kun masse svarende til omkring tre mia. gange Solens masse

Andromeda og Mælkevejen er de to største galakser i den lokale hob, som i alt tæller 54 galakser. I sin levetid på omkring 10 mia. år har Andromeda formentlig opslugt en række mindre galakser, men det har hidtil været umuligt at rekonstruere, hvor store de har været, og hvordan deres stjerner er blevet fordelt i den større galakse.

Det er nu lykkedes med M32.

Andromedas lille satellitgalakse M32 (rød cirkel) var engang en stor spiralgalakse, ligesom Mælkevejen. Nu er der kun kernen af galaksen tilbage. Den store galakse til højre for M32 er Andromedagalaksen.

Torben Hansen (CC)

Et hold amerikanske forskere fra University of Michigan opdagede en ring af svagt lysende stjerner i udkanten af Andromeda og fik mistanke om, at de måske har tilhørt M32. Forskerne skabte en computersimulation, som skruer tiden tilbage og viser en udvikling, som passer perfekt med, at M32 kolliderede med Andromeda for to mia. år siden.

Ved sammenstødet blev M32’s yderste stjerner revet løs og gik i kredsløb i Andromeda. Tilbage er kun den inderste kerne af den oprindelige galakse. Simulationen viser også, at M32 var den tredjestørste galakse i den lokale hob, før den kolliderede med Andromeda.

Læs også:

Galakser

Hele oktober: Se fjern galakse med det blotte øje

4 minutter
Galakser

Se mælkevejens nabogalakse

2 minutter
Galakser

Mælkevejens liv er forlænget med 600 millioner år

4 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul