Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Den Lille Magellanske Sky
© ESO
Universet - Galakser

Gigantisk billede bringer dig helt ind i stjernernes vuggestue

Astronomer har taget et enormt billede af en dværggalakse, som er spækket med unge stjerner. Billedet er så stort, at du kan zoome helt ind på de enkelte stjerner.

Med det blotte øje ligner den en lille sky på den sydlige nattehimmel. Men virkeligheden er en anden – den Lille Magellanske Sky (SMC) er en dværggalakse med flere hundrede millioner af stjerner.

Og nu kan du komme helt tæt på stjernerne.

Et ambitiøst forskningsprojekt hartaget et billede af galaksen på svimlende 1,6 gigapixel – nok til at du kan zoome ind på de enkelte stjerner.

Rumstøv var i vejen

Hidtil har det været utroligt svært for astronomerne at observere SMC, fordi området, den befinder sig, er fyldt med rumstøv.

Men ved hjælp af VISTA-teleskopet i Chile, er det lykkedes astronomerne at se gennem støvet og tage det spektakulære billede. VISTA har kigget gennem støvet ved at fokusere på det infrarøde lys, galaksen udsender.

Billedet er led i et større forskningsprojekt, hvor både SMC og nabogalaksen den Store Magellanske Sky skal kortlægges, og stjernerne i galakserne skal aldersbestemmes.

Stjernernes vuggestue

SMC er særligt spændende for forskerne, fordi den bugner af unge stjerner, og fordi der løbende opstår nye stjerner i dværggalaksen, som befinder sig ca. 200.000 lysår fra Solen.

Astronomerne mener, SMC engang har været en spiralgalakse ligesom Mælkevejen. Men de nærliggende og større galakser har trukket stjerner fra den, så den i dag står tilbage som en deform dværg.

Læs også:

Galakser

23. februar: Tusinder af galakser vrimler frem på himlen

4 minutter
Galakser

Dyk ned i det største billede af Mælkevejen nogensinde

2 minutter
Galakser

Mælkevejens liv er forlænget med 600 millioner år

4 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul