Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvor mange galakser findes der i universet?

Hvilke typer af galakser eksisterer der, og hvor mange er der alt i alt i universet?

Shutterstock

Galakser, der er store koncentrationer af stjerner, findes i to hovedformer: ellipser og spiraler. Det blev opdaget i 20’erne af astronomen Edwin Hubble, der opstillede en oversigt over galaksetyper med en række underinddelinger. Dette system benyttes stadig i dag. Den nyeste, astronomiske forskning har vist, at der måske eksisterer langt flere galakser, end man tidligere har antaget. Dels har nye og avancerede kikkerter som rumteleskopet Hubble afsløret, at der findes mange galakser i det fjerne univers. Dels tyder meget på, at hovedparten af stjernesystemer i universet er dværggalakser.

For eksempel er der i vores lokale gruppe, som består af cirka 30 medlemmer, kun tre “normale” galakser, mens resten er dværge. Fjerne dværggalakser er næsten umulige at observere systematisk, men de kan sagtens være talrige og dermed afgørende rykke ved det samlede antal. Konsulterer man et standardværk om astronomi eller kosmologi, bliver antallet af galakser i universet typisk opgivet til 100 milliarder. Men det er måske mere realistisk at anslå det til en billion (1000 milliarder). Her tænkes dog kun på det synlige univers. Ifølge den moderne kosmologi er universet uendeligt, og i så fald vil der efter al sandsynlighed også være uendelig mange galakser.

Læs også:

Galakser

Kosmisk kaos skabte Mælkevejen

14 minutter
Spiralgalakse
Universet

Hvor mange slags galakser findes der?

0 minutter
Galakser

Hvilken galakse er størst?

0 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul