Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvor mange galakser findes der i universet?

Hvilke typer af galakser eksisterer der, og hvor mange er der alt i alt i universet?

Shutterstock

Galakser, der er store koncentrationer af stjerner, findes i to hovedformer: ellipser og spiraler. Det blev opdaget i 20’erne af astronomen Edwin Hubble, der opstillede en oversigt over galaksetyper med en række underinddelinger. Dette system benyttes stadig i dag. Den nyeste, astronomiske forskning har vist, at der måske eksisterer langt flere galakser, end man tidligere har antaget. Dels har nye og avancerede kikkerter som rumteleskopet Hubble afsløret, at der findes mange galakser i det fjerne univers. Dels tyder meget på, at hovedparten af stjernesystemer i universet er dværggalakser.

For eksempel er der i vores lokale gruppe, som består af cirka 30 medlemmer, kun tre “normale” galakser, mens resten er dværge. Fjerne dværggalakser er næsten umulige at observere systematisk, men de kan sagtens være talrige og dermed afgørende rykke ved det samlede antal. Konsulterer man et standardværk om astronomi eller kosmologi, bliver antallet af galakser i universet typisk opgivet til 100 milliarder. Men det er måske mere realistisk at anslå det til en billion (1000 milliarder). Her tænkes dog kun på det synlige univers. Ifølge den moderne kosmologi er universet uendeligt, og i så fald vil der efter al sandsynlighed også være uendelig mange galakser.

Læs også:

Medicinsk teknologi

Ny teknik sorterer sædceller efter køn

2 minutter
Kroppen

Din krop er ukendt territorium

13 minutter
Galakser

23. februar: Tusinder af galakser vrimler frem på himlen

4 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din emailadresse for at modtage en email med anvisninger til nulstilling af kodeord.
Ugyldig e-mailadresse

Indtast kode

Vi har sendt en email til med en kode

Ny adgangskode

Enter a password with at least 6 characters.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul