Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mælkevejen
© Shutterstock
Universet - Galakser

Kan man se Mælkevejens centrum?

Vores egen galakse er Mælkevejen. Er det muligt at se galaksens centrum fra Jorden?

Mælkevejener det lysende bånd af stjerner, man på en klar og mørk nat kan se trukket over himlen. Da Mælkevejen ses som et bånd, må den rumlige struktur være en skive.

En nærmere undersøgelse af stjernefordelingen i båndet afslører, at tætheden ikke er helt jævn. Der er en markant øget koncentration og en tydelig udbuling på båndet i den del, der løber gennem stjernebillederne Skytten og Skorpionen på himlen over den sydlige halvkugle.

Denne udbuling er centrum for vores lokale galakse, og det er altså synligt syd for ækvator. I praksis er det imidlertid næsten umuligt at kigge ind til dette punkt, fordi der i Mælkevejens skive ligger store skyer af gas og støv, der spærrer for udsynet. Man kan dog “se” centrum alligevel ved at kigge efter infrarødt lys og radiobølger, der bedre kan trænge igennem skyen.

Radiobølger fra Mælkevejens centrum har i øvrigt afsløret, at der findes en meget kompakt radiokilde her. Det er formentlig et sort hul, som er Mælkevejens egentlige centrum.

Læs også:

Mælkevejen
Galakser

Så meget vejer Mælkevejen

5 minutter
nb_u11 Milky Way
Galakser

Mælkevejen har fået vokseværk

0 minutter
Galakser

Kosmisk kaos skabte Mælkevejen

10 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul