Mælkevejen rummer en oldsag

I vores egen hjemlige galakse har astronomer opdaget en sand oldsag af en stjerne.
Med en alder på 13,2 milliarder år er stjernen, der har fået navnet HE 1523-0901, nemlig blot en halv milliard år yngre end big bang.
Det galaktiske fossil befinder sig i udkanten af Mælkevejen, men er formentlig dannet, længe inden galaksen fik sin nuværende form.
Det er astronomen Anna Frebel fra Texas University, der ved hjælp af European Southern Observatorys enorme teleskop, Very Large Telescope, står bag opdagelsen af stjernen.
Når en stjernes alder skal bestemmes, bruger astronomerne en metode, der ligner arkæologernes kulstof 14-teknik, hvor ændringer i de radioaktive stoffer afslører alderen på genstanden.
Da stjerner er væsentlig ældre, bruger astronomerne ikke kulstof 14, men derimod tungere grundstoffer som uran og thorium, hvis halveringstider er meget længere. Selv om HE 1523-0901 er en bedaget stjerne, er dens alder ikke exceptionel.
Derimod er det sjældent, at så gammel en stjerne har så stort et indhold af tunge grundstoffer. På trods af at Anna Frebel brugte et ekstremt stort teleskop, tog det over syv timer at fange et spektrum.