Shutterstock

Mælkevejens hjerte lyser natten op

GUIDE TIL SOMMERNATTEN: Netop nu titter selve hjertet i vores egen galakse op over horisontlinjen. Galakse-kernen består af intet mindre end ti milliarder ældgamle og kraftigt lysende stjerner.

OM MÆLKEVEJENS HJERTE

Den centrale del af vores galakse, Mælkevejen, står sidst på sommeren frem som et lysende bånd på nattehimlen.

Det galaktiske centrum indeholder op mod 20 procent af hele galaksens masse, og det består af en aflang, tætpakket klump af stjerner.

Forskerne mener, at stjerneklumpen formentlig blev dannet som følge af en kollision med en anden galakse for mellem otte og ti milliarder år siden.

Klump af stjerner skjuler sort hul

Fire millioner gange tungere end Solen – et enormt sort hul gemmer sig blandt ti milliarder ældgamle stjerner i Mælkevejens kerne.

Aflang stjerneklump indtager midten

Mælkevejens kerne udgøres af en 10.000 lysår bred klump af stjerner.

1

Sort hul sidder i smørhullet

I galaksens midte ligger et sort hul, der er fire mio. gange tungere end Solen.

2

Gas og støv blokerer udsigten

Mørke skyer af gas og støv hæmmer vores udsyn til galaksens centrum.

3

Her bor du

Jorden befinder sig omkring 27.000 lysår fra Mælkevejens midte.

4
© Shutterstock

Foto af sort hul måske på vej

Den lysende klump er synlig lige over horisonten, og i forlængelse af den løber et hvidt bånd af stjerner højt op på himlen – disse stjerner befinder sig i Mælkevejens spiralarme.

Mælkevejens hvide bånd ser ud til at være fyldt med store huller. Men de mørke pletter er ikke huller. De består af enorme skyer af gas og støv – en million gange tungere end Solen – som befinder sig mellem Jorden og båndets stjerner.

Skyerne blokerer også for vores udsyn til det sorte hul kaldet Sagittarius A, som hele Mælkevejen roterer omkring. Heldigvis når radiobølger fra Sagittarius A frem til os, så forskerne alligevel kan under-
søge det. Og de håber på snart at tage et billede af det enorme sorte hul.

GUIDE

© Stellarium

Sådan gør du

HVOR?

Find et meget mørkt sted med frit udsyn til den sydvestlige horisont. En større by inden for 30 kilometer i sydlig retning kan lyse mange kilometer op i atmosfæren, så galaksens lys drukner.

HVORNÅR?

Gå ud i timen efter midnat sidst i juli eller i begyndelsen af august. På dette tidspunkt ligger dele af Mælkevejens kerne lige over horisonten,
og Månens lys forstyrrer mindst muligt.

FOTOMULIGHED?

For at fotografere Mælkevejen skal du bruge et vidvinkelobjektiv og et stabilt stativ til kameraet. Hold eksponeringerne mellem 15 og 30 sekunder for at få de bedste billeder.