Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mælkevejens liv er forlænget med 600 millioner år

Vores galakse slutter sit selvstændige liv, når den støder sammen med sin store nabo, Andromedagalaksen – men det sker meget senere, end astronomerne troede.

Shutterstock

Mælkevejen og Andromedagalaksen nærmer sig hinanden, og på et tidspunkt vil det ende med, at de smelter sammen til en ny kæmpemæssig galakse, som bliver kaldt for Milkomeda.

Det har astronomerne forudsagt gennem de sidste syv år, men nye observationer viser, at det sker langt senere, end de indtil nu har regnet med.

Hidtil har de troet, at sammensmeltningen vil ske senest om ca. 3,9 milliarder år, men de nye beregninger viser, at det først sker 600 millioner år senere – altså om 4,5 milliarder år.

Forskere har kortlagt en milliard stjerner

Forskere fra Space Telescope Science Institute i USA er nået frem til det nye resultat ved at undersøge målinger foretaget af satellitten Gaia, som har kortlagt de præcise positioner og bevægelser af en milliard stjerner i Mælkevejen.

Samtidig har Gaia også foretaget målinger af stjerner i vores nabogalakser, blandt andet Andromeda og Trekantgalaksen.

Ved hjælp af disse målinger har forskerne kunnet se selve galaksernes bevægelser og ud fra dem lavet en ny model for deres kurs.

Mælkevejen og Andromedagalaksen vil kollidere om 4,5 mia år.

Om 4,5 mia. år vil Mælkevejen kollidere med Andromedagalaksen, viser ny forskning.

© Gemini Observatory & NASA/JPL-Caltech/R. Hurt & Lorenzo Comolli & Giovanni Benintende

Trekantsdrama bliver Mælkevejens endeligt

Mens Mælkevejen og Andromeda nærmer sig hinanden, påvirkes de samtidig af tyngdekraften fra Trekantgalaksen, som udskyder sammensmeltningen.

  • Lige nu er afstanden fra Mælkevejen til Andromedagalaksen mellem 2,5 og 3 millioner lysår. De har kurs mod hinanden.

  • Om 2,5 milliarder år er Mælkevejen og Andromeda 1 million lysår tættere på hinanden. Trekantgalaksen har påvirket kursen på dem begge.

  • Om 4,5 milliarder år mødes Mælkevejen og Andromeda og begynder at rotere tæt om hinanden, til de til sidst flettes sammen til én kæmpegalakse.

  • Resultatet af sammenstødet bliver muligvis en kvasar, dvs. en galakse med et meget aktivt supermassivt sort hul i sit centrum.

Modellen viser, at Trekantgalaksen vil påvirke Mælkevejen og Andromeda, mens de nærmer sig hinanden, og den vil ende med at kredse om resultatet af kollisionen.

Når Mælkevejen og Andromeda smelter sammen, betyder det ikke nødvendigvis, at galaksernes stjerner kolliderer med hinanden.

Der er så stor afstand mellem stjernerne i galakserne, at sandsynligheden for, at det sker, er meget lille.

Hvad er forskellen på de tre galakser?

Trekantsgalaksen, Andromeda og Mælkevejen er meget forskellige, til trods for at de påvirker hinandens kurs og eksistens.

Til gengæld vil de påvirke hinanden kraftigt med deres tyngdekraft, og det vil ændre strukturen af den sammensmeltede galakse.

Astronomerne mener, at de to spiralgalakser vil blive til en elliptisk galakse, og måske vil de to supermassive sorte huller, som galakserne har i deres centrum, smelte sammen til ét.

Det kan betyde, at galaksen bliver til en såkaldt kvasar, hvor lyset fra galaksens centrum vil overdøve al strålingen fra stjernerne udenom.

Læs også:

Galakser

Dyk ned i det største billede af Mælkevejen nogensinde

2 minutter
Galakser

Hele oktober: Se fjern galakse med det blotte øje

4 minutter
Galakser

Midt i januar: Mælkevejens tvilling troner højt på himlen

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul