Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Andromeda

I midten af oktober kan du se Andromeda i detaljer ved hjælp af et forholdsvis lille teleskop, der kan indstilles til 40 x forstørrelse. Dværggalakserne M110 og M32, som befinder sig tæt på Andromeda, er også nemme at få øje på.

© Øverst: JESPER GRØNNE, HVADIHIMLEN.DK, Nederst: NASA; ESA; Z. LEVAY AND R. VAN DER MAREL, STSCI; T. HALLAS, AND A. MELLINGER
Universet - Galakser

Mælkevejens nabo kommer på besøg

I midten af oktober kan du se vores nærmeste nabogalakse, Andromeda, med det blotte øje. Og med kun et lille teleskop kan du få fuldt udbytte af besøget fra den kosmiske gigant.

Se selv

På en klar aften midt i oktober kan du se Andromedagalaksen uden brug af teknisk udstyr.

Galaksens stjernerige kerne fremstår som en lidt uklar stjerne højt oppe på himlen – et par håndsbredder sydøst for punktet lige over dig.

Et teleskop med 40 x forstørrelse giver den bedste oplevelse af den store galakse, som i sin helhed fylder seks gange så meget på himlen som en fuldmåne.

Ved siden af Andromeda kan du se de to dværggalakser M110 og M32, som ligger tæt på den store galakse. M110 ses lige under Andromeda, og M32 er lige over kernen.

Sådan gør du

  • For at se Andromeda med det blotte øje skal du finde et mørkt sted med langt til kunstige lyskilder. Et naturområde eller et sted på landet med god afstand til den nærmeste by er bedst.

  • Du kan godt opleve galaksen fra et sted med moderat lysforurening, hvis du bruger et teleskop med et filter, der fjerner det gullige kunstige lys.

  • For at tage gode billeder af Andromeda kan du med fordel montere et spejlreflekskamera med et teleobjektiv oven på teleskopet. Teleskopet skal have et beslag til kameraet samt en motor, der følger himlens bevægelse.

Læs også:

Galakser

23. februar: Tusinder af galakser vrimler frem på himlen

4 minutter
Galakser

Hele oktober: Se fjern galakse med det blotte øje

4 minutter
Galakser

Andromeda har slugt Mælkevejens søstergalakse

1 minut

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul