Om Messier 81
Galaksen Messier 81 ligner til forveksling vores egen galakse, Mælkevejen.
Ligesom Mælkevejen er Messier 81 en spiralgalakse med flere hundrede milliarder stjerner og en diameter på omkring 100.000 lysår, og ligheden stopper ikke dér.
Akkurat som i Mælkevejen udledes der store mængder infrarød stråling i Messier 81’s såkaldte spiralarme. Strålingen stammer fra unge stjerner, der opvarmer rumstøv i galaksens yderkant.
Sammenstød danner spiralarme
Gigantiske roterende skyer af stjerner, støv og gas kolliderer med hinanden og danner spiralformede galakser.
Messier 81 er den største galakse i den såkaldte M81-galaksegruppe, som i alt indeholder 34 galakser. Den store galakse kan ses tydeligere fra Jorden end nogen anden galakse uden for vores egen lokale galaksegruppe.
Messier 81 befinder sig 11,6 millioner lysår fra Jorden i stjernebilledet Ursa Major, også kaldet Store Bjørn.
Galaksen fylder næsten lige så meget på nattehimlen som Månen, men på grund af afstanden er lyset så svagt, at du bliver nødt til at bruge en kikkert.
Her vil Messier 81 vise sig som en lyskugle. Ønsker du at se galaksens detaljer, skal du bruge et teleskop, som blandt andet vil afsløre Messier 81’s lysende kerne.

Messier 81 befinder sig 11,6 millioner lysår fra Jorden i stjernebilledet Store Bjørn.
Guide til Messier 81

SÅDAN GØR DU
-
HVOR OG HVORNÅR?
Perioden omkring nymåne den 13. januar er ideel til at observere Messier 81. I den periode vil lyset fra Månen være svagt, og galaksen står samtidig højt på himlen.
Kl. 20 befinder galaksen sig cirka 50 grader over horisonten i nordøstlig retning. Lige under Messier 81 ligger Karlsvognen, der kan
bruges som fingerpeg. -
SYNLIGHED
I et teleskop på mindst seks tommer kan du tydeligt se den lysstærke galaksekerne. Med et endnu større teleskop vil galaksens svagere spiralstruktur vise sig for dig.