Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Her kan man ikke gemme billedtekster. Det virker ikke...ser ud til at virke, men virker ikke...virker 10% af gangene. Og det er KRITISK ift. at oversætterne kan oversætte billedtekster direkte fra artiklernes backend.

© ESA/NASA
Universet - Galakser

Nu kortlægger astronomerne Mælkevejens hvide pletter

Gaia-teleskopet har leveret det hidtil mest detaljerede kort over Mælkevejen. De nye opdagelser kaster lys over Universets mystiske mørke stof og hjælper med at udpege, hvor vi fremover skal søge efter fremmede civilisationer.

Gaias observationer af dværggalakser, planetløse kuglehobe og stjernestrømme gør forskerne klogere på mængden af mørkt stof i galaksen.

De afslører også, at Mælkevejen sandsynligvis stjæler stjerner fra forbipasserende galakser.

Familieportrætter afslører Mælkevejens opbygning

Mælkevejen kan opdeles i tre overordnede elementer: en tynd skive, en tyk skive og en kugleformet sky, haloen.

Gaias nye målinger af stjernernes lysstyrke og bevægelser, har gjort astronomerne i stand til at kategorisere fire millioner stjerner efter deres masse, alder og kemi.

1. Den tynde skive er galaksens **kravlegård**

Den tynde skive, der ligger centralt i galaksen, har mange store, unge og varme stjerner. Det afslører, at der fortsat dannes nye stjerner i stort tal i kernen af Mælkevejen.

2. Den tykke skive**mangler materiale **til nye stjerner

I modsætningen til den tynde skive er den omkringliggende tykke skive tyndt befolket. Det afslører, at her er der ikke ret meget materiale til at bygge nye, store stjernes af.

3. Haloen indeholder to familier af stjerner

For første gang har forskerne påvist, at stjernerne i haloens hovedserie består af to familier. Hvorfor ved man ikke, men et gæt lyder på, at den ene familie er adopteret af Mælkevejen efter en kollision med en anden galakse.

Læs også:

Galakser

Kosmisk kaos skabte Mælkevejen

14 minutter
Mælkevejen
Galakser

Kan man se Mælkevejens centrum?

0 minutter
Galakser

Eksplosioner skyder stjerner ud af Mælkevejen

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul