Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Se fjern galakse med det blotte øje

STJERNEGUIDE: 2,7 millioner lysår – så stor er afstanden til Trekantgalaksen, som du kan se i oktober. Særligt i den sidste del af måneden har du gode muligheder for at opleve den enorme stjernehob.

Robert Gendler/Subaru Telescope

Om galaksen

I oktober har du udsyn til den tredjestørste galakse, Trekantgalaksen, i vores lokale galaksegruppe.

Galaksen, der har fået sit navn, fordi den ligger i stjernebilledet Trekanten, er den fjerneste af de tre galakser, der er potentielt synlige fra vores nordlige breddegrader uden brug af teleskop.

Galaksen, som befinder sig cirka 2,7 millioner lysår fra Jorden, består af cirka 40 milliarder stjerner og er 60.000 lysår i diameter.

Til sammenligning rummer Mælkevejen omkring 250 milliarder stjerner og er 100.000 lysår i diameter.

I Trekantgalaksens spiralarme findes enorme gasskyer af brint, hvor der dannes store stjerner, som lever ret kort og er omkring 40.000 stjernedannelse, der primært foregår i spiralarmene, er væsentligt højere i Trekantgalaksen end i vores lokale gruppes største medlem, Andromeda.

Tre galakser dominerer nabolaget

Den Lokale Galaksegruppe huser mere end 50 galakser, men er domineret af tre store galakser.

 • © Serge Brunier/NASA

  Mælkevejen

  Mælkevejen indeholder omkring 250 milliarder stjerner og er 100.000 lysår i diameter. Det gør den til den næststørste galakse i gruppen.

 • © NASA

  Trekantsgalaksen

  Trekantgalaksen er den tredjestørste galakse i gruppen og ligger omkring 2,7 millioner lysår væk. Under optimale forhold er den akkurat synlig.

 • © Robert Gendler/NASA

  Andromedagalaksen

  Andromedagalaksen rummer cirka en billion stjerner og er den største galakse. Den ligger cirka 2,5 millioner lysår væk.

Galaksen er i øvrigt forbundet til Andromeda med tynde strukturer af brintgas og stjerner, formentlig fordi de to galakser bevægede sig tæt forbi hinanden for 2-8 milliarder år siden.

De to kredser stadig om hinanden og vil sandsynligvis nærme sig hinanden igen. Astronomer forventer faktisk, at Den Lokale Gruppes tre store galakser giver efter for den fælles tiltrækning om måske fire milliarder år.

Her vil Andromeda og Mælkevejen formentlig fusionere, mens Trekantgalaksen først kredser rundt om den nye storgalakse, inden den til sidst fusionerer med den eller kastes ud af Den Lokale Gruppe.

STJERNEGUIDE

Kig efter Trekansgalaksen (sigtekornet) lige mellem stjernebillederne Andromeda, Trianglen og Fiskene.

© Stellarium

SÅDAN GØR DU

Tag kompas og kikkert med ud i haven og find en gigantisk galakse.

 • HVOR OG HVORNÅR?

  Trekantgalaksen kan ses med det blotte øje, men det kræver mørke observationsforhold. Midt i oktober, hvor Månen kun lyser svagt, ses den over horisonten i øst.

 • SYNLIGHED?

  Er observationsforholdene for ringe, kan du bruge et teleskop. Alle teleskoper – også de små – kan vise Trekantgalaksen, som vil være synlig cirka 50 grader over horisonten.

 • FOTOMULIGHED?

  Vil du fotografere galaksen, kan du øge billedkvaliteten og detaljerigdommen ved at tage en serie ens eksponerede billeder gennem teleskopet og efterfølgende samle billederne.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul