Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tusinder af galakser vrimler frem på himlen

STJERNEGUIDE: Ved første øjekast ligner det blot en gruppe af stjerner, men i virkeligheden er det en samling af næsten 2000 galakser. I februar er Virgohoben, en af de nærmeste galaksehobe, synlig på nattehimlen. Det er på trods af, at den befinder sig mere end 65 millioner lysår fra Jorden.

Shutterstock

OM VIRGOHOBEN

Stjernebilledet Jomfruen står sidst i februar højt på himlen, og det giver dig mulighed for at opleve en endeløs række af galakser på nattehimlen.

I stjernebilledet gemmer Virgohoben sig: en galaksehob med op mod 2000 galakser.

Galakserne er ikke synlige med det blotte øje, men under de rette forhold kan du se dem med en almindelig håndkikkert og endnu bedre med et lille teleskop.

Ved første øjekast ligner galakserne svagt lysende stjerner, men hvis du kigger efter i et teleskop, kan du fornemme, at de både er runde, elliptiske og irregulære.

Det lys, du ser, er det samlede lys fra milliarder af stjerner.

Både Mælkevejen og Virgohoben (rød plet) ligger i superhoben Laniakea.

© MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Deres svage lys skyldes, at du kigger på det samlede lys fra milliarder af fjerne stjerner i andre galakser i stedet for de lysstærke i Mælkevejen, du normalt ser.

Du finder en række af Virgohobens mest lysstærke galakser såsom Messier 86 og 87 lidt over den højre del af Jomfruen – mellem stjernebilledets to “arme”, som udgør den mytologiske jomfrus hoved og ene hånd.

Selve Virgohoben befinder sig omkring 65 millioner lysår fra Jorden.

Bag om fænomenet: Superhob har galakser i tusindvis

1 / 3
123

Mælkevejen er en del af galaksehoben Den Lokale Gruppe, som hører under den sammesuperhob som Virgohoben og Fornaxhoben.

© Claus Lunau/Shutterstock

Mælkevejen bor i kæmpe superhob

Virgohoben er blot en lille del af en endnu større hob: Virgo- superhoben. Mælkevejen og vores egen galaksehob, Den Lokale Gruppe, er også en del af kæmpen.

Superhoben er en stor samling af galaksehobe, som spænder over 110 millioner lysår og mindst 100 galaksehobe som Virgohoben. Den er blot én af omkring 10 millioner superhobe i den synlige del af universet.

Virgo-superhoben er en del af den langt større Laniakea-superhob, hvor omkring 100.000 galakser har hjemme.

Laniakea, som først blev opdaget i 2014, bliver holdt sammen af “Den Store Tiltrækker” – et ukendt objekt, som har en masse, der er over 10.000 gange større end Mælkevejens.

GUIDE TIL AT FINDE VIRGOHOBEN

  • Hvor og hvornår?

    Nætterne omkring nymåne den 23. februar giver dig god mulighed for at se Virgohoben. Kl. 22 finder du den 40 grader over horisonten mod sydøst – lige over stjernebilledet Jomfruen.

  • Synlighed?

    Med en håndkikkert eller et lille teleskop kan du se flere af de stærkest lysende galakser. Et kraftigere teleskop gør det muligt at se dem, der lyser svagere.

  • Fotomulighed?

    For at tage billeder kan du placere et kamera med en 200-mm-telelinse på dit teleskop. Udnyt motor-styringen, og fotografér galakserne med en lukkertid på 10-30 sekunder.

Læs også:

Galakser

Hele oktober: Se fjern galakse med det blotte øje

4 minutter
Galakser

Midt i januar: Mælkevejens tvilling troner højt på himlen

3 minutter
Galakser

Hvilken galakse er størst?

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul