Shutterstock

Tusinder af galakser vrimler frem på himlen

April 2023: 2000 galakser samlet i en klump på nattehimlen. Lige nu kan du nyde synet af milliarder af fjerne stjerner – 65 millioner lysår væk – med en helt almindelig kikkert.

OM VIRGOHOBEN

Stjernebilledet Jomfruen står i øjeblikket højt på himlen, og det giver dig mulighed for at opleve en endeløs række af galakser på nattehimlen.

I stjernebilledet gemmer Virgohoben sig: en galaksehob med op mod 2000 galakser.

Galakserne er ikke synlige med det blotte øje, men under de rette forhold kan du se dem med en almindelig håndkikkert og endnu bedre med et lille teleskop.

Ved første øjekast ligner galakserne svagt lysende stjerner, men hvis du kigger efter i et teleskop, kan du fornemme, at de både er runde, elliptiske og irregulære.

Det lys, du ser, er det samlede lys fra milliarder af stjerner.

Både Mælkevejen og Virgohoben (rød plet) ligger i superhoben Laniakea.

© MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Deres svage lys skyldes, at du kigger på fjerne stjerner i andre galakser i stedet for de lysstærke stjerner i Mælkevejen, du normalt ser.

Du finder en række af Virgohobens lysstærkeste galakser såsom Messier 86 og 87 lidt over den højre del af Jomfruen – mellem stjernebilledets to “arme”, som udgør den mytologiske jomfrus hoved og ene hånd.

Selve Virgohoben befinder sig omkring 65 millioner lysår fra Jorden.

Bag om fænomenet: Superhob har galakser i tusindvis

Mælkevejen er en del af galaksehoben Den Lokale Gruppe, som hører under den sammesuperhob som Virgohoben og Fornaxhoben.

Fornaxhoben

Fornaxhoben er den næststørste i superhoben og indeholder 58 galakser.

1

Den Lokale Gruppe

Den Lokale Gruppe er Mælkevejens galaksehob.

2

Virgohoben

Virgohoben består af op mod 2000 galakser og er over 65 millioner lysår fra Jorden.

3
© Claus Lunau/Shutterstock

Mælkevejen bor i kæmpe superhob

Virgohoben er blot en lille del af en endnu større hob: Virgo- superhoben. Mælkevejen og vores egen galaksehob, Den Lokale Gruppe, er også en del af kæmpen.

Superhoben er en stor samling af galaksehobe, som spænder over 110 millioner lysår og mindst 100 galaksehobe som Virgohoben. Den er blot én af omkring 10 millioner superhobe i den synlige del af universet.

Virgo-superhoben er en del af den langt større Laniakea-superhob, hvor omkring 100.000 galakser har hjemme.

Laniakea, som først blev opdaget i 2014, bliver holdt sammen af “Den Store Tiltrækker” – et ukendt objekt, som har en masse, der er over 10.000 gange større end Mælkevejens.

GUIDE TIL AT FINDE VIRGOHOBEN

Stjernehilmen, Virgo
©

Hvor og hvornår?

Nætterne omkring nymåne den 20. april giver dig god mulighed for at se Virgohoben. Kl. 1 finder du den 40-45 grader over horisonten mod syd-sydvest – lige over stjernebilledet Jomfruen.

Synlighed?

Med en håndkikkert eller et lille teleskop kan du se flere af de stærkest ­lysende galakser. Et kraftigere teleskop gør det muligt at se dem, der lyser svagere.

Fotomulighed?

For at tage billeder kan du placere et kamera med en 200-mm-tele­linse på dit teleskop. Udnyt motor-styringen, og fotografér ­galakserne med en lukkertid på 10-30 sekunder.