Tusinder af galakser vrimler frem på himlen

STJERNEGUIDE: Hvis du bevæger dig ud i mørket med det rette udstyr, åbenbarer mere end 2000 spektakulære galakser sig på nattehimlen.

CHART32 Team, Processing - Johannes Schedler

OM VIRGOHOBEN

Stjernebilledet Jomfruen står nu højt på himlen, og det giver dig mulighed for at opleve en endeløs række af galakser på nattehimlen.

I stjernebilledet gemmer Virgohoben sig: en galaksehob med op mod 2000 galakser.

Galakserne er ikke synlige med det blotte øje, men under de rette forhold kan du se dem med en almindelig håndkikkert og endnu bedre med et lille teleskop.

Ved første øjekast ligner galakserne svagt lysende stjerner, men hvis du kigger efter i et teleskop, kan du fornemme, at de både er runde, elliptiske og irregulære.

Deres svage lys skyldes, at du kigger på det samlede lys fra milliarder af fjerne stjerner i andre galakser i stedet for de lysstærke i Mælkevejen, du normalt ser.

Du finder en række af Virgohobens mest lysstærke galakser såsom Messier 86 og 87 lidt over den højre del af Jomfruen – mellem stjernebilledets to “arme”, som udgør den mytologiske jomfrus hoved og ene hånd.

Både Mælkevejen og Virgohoben (rød plet) ligger i superhoben Laniakea.

© MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Mælkevejen bor i kæmpe superhob

Virgohoben, som er synlig i april, er blot en lille del af en endnu større hob: Virgo- superhoben. Mælkevejen og vores egen galaksehob, Den Lokale Gruppe, er også en del af kæmpen.

Superhoben er en stor samling af galaksehobe, som spænder over 110 millioner lysår og mindst 100 galaksehobe som Virgohoben. Den er blot én af omkring 10 millioner superhobe i den synlige del af universet.

Virgo-superhoben er en del af den langt større Laniakea-superhob, hvor omkring 100.000 galakser har hjemme.

Laniakea, som først blev opdaget i 2014, bliver holdt sammen af “Den Store Tiltrækker” – et ukendt objekt, som har en masse, der er over 10.000 gange større end Mælkevejens.

GUIDE TIL AT FINDE VIRGOHOBEN

Sådan gør du

  • Hvor og hvornår?

    Nætterne omkring nymåne den 5. april giver dig god mulighed for at se Virgohoben. Kl. 22 finder du den 40 grader over horisonten mod sydøst – lige over stjernebilledet Jomfruen.

  • Synlighed?

    Med en håndkikkert eller et lille teleskop kan du se flere af de stærkest lysende galakser. Et kraftigere teleskop gør det muligt at se dem, der lyser svagere.

  • Fotomulighed?

    For at tage billeder kan du placere et kamera med en 200-mm-telelinse på dit teleskop. Udnyt motor-styringen, og fotografér galakserne med en lukkertid på 10-30 sekunder.

Læs også:

Galakser

Hele oktober: Se fjern galakse med det blotte øje

4 minutter
Galakser

Kosmisk kaos skabte Mælkevejen

10 minutter
Mælkevejen
Galakser

Så meget vejer Mælkevejen

3 minutter

Log ind

Fejl: Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!