Galakse

Andromedagalaksen strækker sig over 220.000 lysår og er den største i Den Lokale Gruppe.

© JPL_CALTECH/NASA

Vores kosmiske nabo er synlig

Den er 2,5 millioner lysår væk, men du kan se den med det blotte øje. I november kommer Mælkevejens nabo, Andromedagalaksen, til syne på nattehimlen.

7. november 2018 af Jesper Grønne

I november er Mælkevejens nærmeste nabo, Andromedagalaksen, fremme hele natten. Galaksen ligger 25,5 trillioner kilometer – eller 2,7 millioner lysår – fra Jorden og er det suverænt fjerneste himmellegeme, du kan observere med det blotte øje.

Med sine en billion stjerner er Andromedagalaksen ikke alene dobbelt så stor som vores galakse, Mælkevejen, men også den største galakse i Den Lokale Gruppe - den galaksehob, Mælkevejen også tilhører. 

Hoben består af 30-40 galakser, det vil sige samlinger af stjerner, der er bundet sammen ved deres indbyrdes tyngdekraft. 

Galakserne Mælkevejen og Andromeda ligner hinanden, da de begge er såkaldte spiralgalakser og desuden er omgivet af en lysende ring – en halo – af kugleformede stjernehobe, der både i udseende og struktur minder om hinanden.

Mælkevejens nabogalakse, Andomeda

Mælkevejen og Andromeda kolliderer med hinanden om fire milliarder år. De sorte huller i galaksernes centre vil smelte sammen, og spiralarnene bliver vredet i stykker. Til sidst dannes en ny elliptisk galakse omkring det nye sorte hul.

© Shutterstock

SÅDAN GØR DU

  • Midt i november finder du Andromedagalaksen omkring 75 grader over den sydvestlige horisont omkring klokken 22. I løbet af natten bevæger den sig nedad på himlen.
  • Uden teleskop kan du kun se galaksens centrale kerne, som består af millioner af tæt forbundne stjerner. Dens fulde udstrækning bliver først synlig med et stort teleskop.
  • Vil du tage billeder af Andromeda, kan du montere et spejlreflekskamera med teleobjektiv på teleskopet. Det skal have kamerabeslag og en motor, der følger himlens bevægelse.

Se ud i Universet

Mælkevejens nabo Andromeda er kun et af de fænomener, der dukker op på nattehimlen i år.

Hvis du har fået blod på tanden og gerne vil fortsætte stjernekiggeriet, kan du nu erhverve dig den ultimative startpakke:

  • En kraftig håndkikkert til at gå på opdagelse i Solsystemet.
  • En guide til stjernehimlen i 2018, så du ved, hvor du skal kigge hvornår.
  • To numre af Illustreret Videnskab som ruster dig til, hvad du skal holde øje med.

Du kan evt. pege kikkerten mod stjernebilledet Svanen, hvor to stjerner støder sammen og eksploderer i en rød nova omkring år 2022 – et fænomen du kan se med kikkerten fra Mitilux.


Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.