Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Galakse

Vores kosmiske nabo er synlig

Den er 2,7 millioner lysår væk. Alligevel kan du se den med det blotte øje. I februar kommer Mælkevejens nabo, Andromedagalaksen, til syne på nattehimlen.

JPL_CALTECH/NASA

Om Andromeda

Lige nu har du god mulighed for at se Mælkevejens nærmeste nabo, Andromedagalaksen. Galaksen ligger 25,5 trillioner kilometer – eller 2,7 millioner lysår – fra Jorden og er det suverænt fjerneste himmellegeme, du kan observere med det blotte øje.

Med sine en billion stjerner er Andromedagalaksen ikke alene dobbelt så stor som vores galakse, Mælkevejen, men også den største galakse i Den Lokale Gruppe - den galaksehob, Mælkevejen også tilhører.

Mælkevejens nabogalakse, Andomeda

Mælkevejen og Andromeda kolliderer med hinanden om fire milliarder år. De sorte huller i galaksernes centre vil smelte sammen, og spiralarnene bliver vredet i stykker. Til sidst dannes en ny elliptisk galakse omkring det nye sorte hul.

© Shutterstock

Hoben består af 30-40 galakser, det vil sige samlinger af stjerner, der er bundet sammen ved deres indbyrdes tyngdekraft – og altså ikke et centralt, sort hul.

Galakserne Mælkevejen og Andromeda ligner hinanden, da de begge er såkaldte spiralgalakser og desuden er omgivet af en lysende ring – en halo – af kugleformede stjernehobe, der både i udseende og struktur minder om hinanden.

Guide til Andromeda

Andromeda-galaksen er synlig
© Stellarium

  • HVOR OG HVORNÅR?

    Hele februar finder du Andromedagalaksen 25-40 grader over den vest-nordvestlige horisont klokken 21. I løbet af aftenen og natten bevæger den sig nedad på himlen.

  • SYNLIGHED?

    Uden teleskop kan du kun se galaksens centrale kerne, som består af millioner af tæt forbundne stjerner. Dens fulde udstrækning bliver først synlig med et stort teleskop.

    Vil du tage billeder af Andromeda, kan du montere et kamera med teleobjektiv på teleskopet. Det skal have kamerabeslag og en motor, der følger himlens bevægelse.

Læs også:

Galakser

Hele oktober: Se fjern galakse med det blotte øje

4 minutter
Galakser

Midt i januar: Mælkevejens tvilling troner højt på himlen

3 minutter
Galakser

Hvilken galakse er størst?

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul