Gassky får stjerne til at blinke
Stjernen KIC 8462852 er det sorte får i kosmos. Nu forsøger 200 astronomer at finde årsagen til dens afvigende adfærd. Svaret ligger - måske - i en skæv sky af gas.

Den mest mystiske stjerne i universet. Det er astronomernes kælenavn til KIC 8462852. Stjernen er cirka 50 procent større end Solen og omkring tusind grader varmere og ligger cirka tusind lysår væk.
Det mærkværdige ved den mystiske stjerne er, at den ser ud til at skrue op og ned for sit lys på en måde, vi ikke kender fra nogen andre stjerner.
200 slog sig sammen
Nu har flere end 200 astronomer arbejdet sammen for at finde en forklaring. Under ledelse af Tabetha Boyajian fra Louisiana State University i USA har de gennem halvandet år samlet observationer fra teleskoper kloden rundt.
På den måde har de fået detaljerede data, som viser, præcis hvordan og hvornår lyset fra stjernen tiltager og aftager i forskel- lige bølgelængdeområder.
Hvis et fast, uigennemtrængeligt objekt kredsede omkring stjernen og skyggede for lyset, forventede astronomerne, at alle bølgelængder ville være lige påvirkede. Men sådan viste det sig ikke at være.
Stadig et mysterie
Tværtimod aftog lyset mere i nogle bølgelængdeområder end i andre. Og det tyder på, at der kredser en skæv sky af gas om stjernen, hvor nogle bølgelængder trænger bedre igennem end andre.
Mysteriet er dog stadig ikke fuldstændigt opklaret. Ifølge astronomerne kan kometer omkring stjernen også spille en rolle – endnu andre forskere holder stadigvæk på, at det er stjernen selv, der skruer op og ned for sit lys.