Her er rummets syv vildeste rejsemål

Glem alt om pyramiderne, fremtidens turister rejser ud i verdensrummet. Før vi har teknologien til at besøge den 15 km høje isvæg på Miranda eller gejserne på iskloden Enceladus, går der ganske vist nogle hundrede år. Men vi tager forskud på glæderne og giver her vores bud på solsystemets syv vildeste rejsemål.

Miranda Illustration

For fremtidens turister er Jordens syv vidundere ikke noget særligt. Til gengæld er der mange attraktioner i rummet, som er den lange rejsetid værd.

Uranus’ glitrende diamant

Turister skal rejse mindst tre mia. km for at nå Uranus’ måne Miranda. Hovedattraktionen, månens 10-15 km høje isvæg, er så brat, at det ikke går an at bestige den på gammeldags manér. I stedet flyver du med et lille fartøj hen til den øverste kant af væggen. Iklædt en rumdragt med små raketmotorer tager du så bare det store spring ud over kanten.

Stjernehimlens svar på Island

Saturns lille måne Enceladus ses under indflyvningen som en fantastisk hvid isklode. Undervejs vil kaptajnen lægge kursen, så passagererne ser de enorme gejsere, der strømmer op fra de berømte “tigerstriber” – et system af kløfter nær sydpolen på Enceladus. Det er her, turisten lander og går – eller næsten svæver – i den svage tyngdekraft til en af kløfterne, hvor dampe fosser op næsten som en gejser på Island.

Ekstrem-ferie for vovehalse

Er du en vovehals, er en rejse til den vulkanske måne Io værd at overveje. En risikabel affære – men risikoen værd. Enorme tidevandskræfter fra Jupiter og nabomånerne Europa og Ganymedes sørger for, at overfladen hele tiden er i bevægelse, og der er konstant udbrud fra store svovlvulkaner. Vi møder søer af lava og smeltet svovl samt bjerge, der kan være op til 17 km høje. Men der er en pris: Partikelstrålingen er absolut dødbringende.