Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Whitehole
Universet

Hvad er et hvidt hul?

Hvor et sort hul opsluger stof, så sender et hvidt hul stof ud i universet.

De hvide huller er en rent matematisk løsning på ligninger i Einsteins almene relativitetsteori. Det betyder, at vi ikke ved, om der findes hvide huller i virkeligheden.

Rent matematisk kan et hvidt hul opfattes som et sort hul, hvor tiden går baglæns. Det hænger sammen med, at de fysiske love i relativitets-teorien er de samme, uanset om tiden går forlæns eller baglæns. Men i den virkelige verden er det ikke kun en naturkraft som fx tyngdekraften, der regerer.

En simpel, dagligdags erfaring viser, at vi ikke kan vende tidens gang: Når vi taber et æg på gulvet, så går det i stykker – vi er gået fra orden til uorden. I den virkelige verden forløber processer altid på en sådan måde, at den samlede mængde uorden vokser. Derfor ser vi aldrig den modsatte proces, hvor et knust æg samler sig – svarende til at tiden går baglæns.

Einsteins ligninger kan have flere løsninger. De løsninger, vi er interesserede i, svarer til en fysisk virkelighed, vi kan observere. Ligningerne er komplicerede, og derfor gør fysikerne nogle antagelser for at gøre dem simplere at arbejde med. Det kan have den fare, at vi så finder en matematisk løsning, der ikke svarer til den fysiske virkelighed.

Den løsning på ligninger i Einsteins relativitetsteori, der beskriver et hvidt hul, er højst sandsynligt af denne type. De hvide huller er fundet ved at se på teorien for et tomt univers, hvor ligningerne er nemmere at have med at gøre, men bestemt ikke er realistiske.

Læs også:

Solen

Hvad sker der hvis Solen slukker?

3 minutter
Sorte huller

Sorte huller bliver til hvide huller

7 minutter
Zwart gat in het heelal
Sorte huller

Sandt eller falsk: Er et sort hul virkelig et hul?

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul