Shutterstock
Venus i rummet

Hvor langt er et døgn på Venus?

Venus roterer langsommere om sig selv, end den gør om Solen. Betyder det, at et venusdøgn er længere end et venusår?

En venusdøgn oplevet fra Venus’ overflade varer 2802 jordtimer svarende til 116,75 jorddøgn. Et venusår – dvs. den tid, det tager Venus at bevæge sig rundt om Solen – er med 225 jorddøgn næsten dobbelt så langt.

Nogle steder kan du imidlertid læse, at et venusdøgn er længere end et venusår. Men det bunder i en misforståelse af, hvad et døgn er.

På Jorden taler vi dels om et såkaldt stjernedøgn, dels om et såkaldt soldøgn. Stjernedøgnet er den tid, det tager for Jorden at rotere præcis en gang om sin egen akse.

Et soldøgn, derimod, er den tid, der går, fra en observatør på overfladen af planeten ser Solen stå højest på himlen, til den igen står højest på himlen næste dag. Soldøgnet er altså det, vi normalt bare kalder for et døgn.

Solsystemet har otte planeter
© Shutterstock

Jupiter har det korteste døgn

På Jorden er et stjernedøgn 23 timer, 56 min. og 4,1 sek., mens et soldøgn i gennemsnit er præcis 24 timer. På Venus varer et stjernedøgn 243,03 jorddøgn – længere end et venusår – mens et soldøgn som nævnt kun er 116,75 jorddøgn.

Forskellen mellem soldøgn og stjernedøgn opstår, fordi planeten, mens den roterer, også bevæger sig i sin årelange bane omkring Solen. Og det er bevægelsen om Solen kombineret med planetens rotation om sin egen akse, der afgør længden af soldøgnet.

Fordi Jorden roterer om sin egen akse i samme retning, som den roterer om Solen, er Jordens stjernedøgn kortere end dens soldøgn. Venus derimod roterer den modsatte vej om sin egen akse, end den roterer om Solen. Derfor er Venus’ stjernedøgn længere end dens soldøgn.